20% van budget is voor boer

Hoe wil Brabant de transitie financieren?

9 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 3 reacties

Voor de overgang naar een emissiearmere veehouderij in Brabant ligt een pakket van ondersteunende maatregelen klaar. De provincie heeft €75 miljoen beschikbaar gesteld. Vrijdag 10 november zullen de Brabantse Staten stemmen over dit voorstel. Wat houden deze ondersteunende maatregelen in?

Van de €75 miljoen gaat €12,5 miljoen, circa een vijfde deel van het totaal, naar de boeren (zie tabel onder aan het artikel). Het overige deel bestaat uit leningen, die aangevraagd kunnen worden. Dit is €15 miljoen investeringskrediet voor het investeringsfonds en €30 miljoen voor een investering in grond. Ten slotte is €17,5 miljoen een stelpost. Het beleid bestaat uit een aantal onderdelen.

12,5

miljoen

beschikbaar voor maatregelen

Innovatieve stalsystemen bevorderen
Emissiearme systemen moeten vaker worden toegepast om te zorgen voor een beter stalklimaat en een betere gezondheid van de veehouders en omwonenden. De nieuwe stallen moeten een positieve invloed hebben op de geurhinder en fijnstofemissie. Deze stalsystemen zijn nu in ontwikkeling, maar kunnen nog niet volop toegepast worden. De ontwikkeling en het testen in de praktijk kost veel en geld en moet hiermee worden versneld. Het beschikbare budget is €1,9 miljoen.

Ondersteuning jonge boeren
Jonge boeren moeten financieel geholpen worden. Dit omdat zij vaak een hoge financiering hebben, wegens een overname die onlangs heeft plaatsgevonden. Zij kunnen gebruik maken van de jonge veehouderijregeling en ook aanspraak maken op gelden uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Het beschikbare bedrag is €181.000.

Ook oudere boeren die willen stoppen, kunnen worden ondersteund bij het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Daaronder vallen bijvoorbeeld het inzetten van 'het werk-naar-werk-traject' (€93.000), de regeling 'stal eraf, zon erop' (€181.000) of 'sloop en asbestsanering' (€171.000).

Ook stalderen met stoppers (een extra vergoeding bij stalderen) zou tot de mogelijkheden behoren. Deze maatregel wordt gezien als ongeoorloofde staatssteun en moet eerst nog worden goedgekeurd door Brussel. Als Brussel toestemming geeft voor het stalderen met stoppers, dan zal deze regeling op zijn vroegst medio 2018 in kunnen gaan. 

Investeringsfonds voor innovatieve maatregelen

Fonds voor investeringen
Veehouders kunnen aanspraak maken op een fonds dat hen helpt om versnelde vernieuwing te financieren. Hiervoor is €7,84 miljoen gereserveerd. Het fonds wordt gebruikt voor de investering in nieuwe technologieën en het ondersteunen van individuele veehouders door achtergestelde leningen.

Een ondersteuningsnetwerk brengt samen met veehouders het perspectief op hun toekomst in beeld en ondersteunt ze bij hun keuzes en vervolgstappen. Veehouders moeten altijd terecht kunnen met hun vragen. Hiervoor is €432.000 beschikbaar gesteld. Daarnaast is er ook een voucherprogramma (€700.000) beschikbaar gesteld voor het inwinnen van advies.

Doelstellingen
Het pakket ondersteunende maatregelen heeft een aantal doelstellingen. De belangrijkste is bijdragen aan de versnelling van de ontwikkeling van stalsystemen die uitgaan van 'scheiding bij de bron'. Ten tweede moeten veehouders ondersteunt worden om de extra en vervroegde investeringen te kunnen doen. Dit is vooral van belang voor de bedrijven met weinig eigen vermogen.

Ook stoppende en omschakelende veehouders moeten met dit maatregelenpakket worden ondersteund in hun traject van werk naar werk. Dit kan ook door het omschakelen naar een meer ecologische (biologische) landbouw en natuur-inclusief boeren.

Tenslotte moet het een bijdrage leveren aan andere doelstellingen, zoals het voorkomen van leegstand en daarmee het verminderen van verruiging van het buitengebied. Ook het verminderen van gelegenheden voor criminele activiteiten en het versnellen van energietransitie moet worden bereikt. 

Waarvoor was het ook al weer?
In Brabant is op 7 juli door de Provinciale Staten gestemd over een pakket aan maatregelen voor sanering van de veehouderij. De maatregelen die zijn goedgekeurd, betreffen verplichte mestverwerking, staldering en emissie arme stallen in 2022.

Overzicht verdeling geld:

Maatregel Bedrag
Programmamanagement  €356.000
Innovatieve stalsystemen  €1.900.000
Bedrijfsgerichte ondersteuning  €181.000
Investeringsfonds  €7.840.000
Ondersteuningsnetwerk  €432.000
Stalderingsloket  €268.000
Voucherprogramma  €700.000
Natuurinclusieve landbouw  €378.000
Van werk naar werk  €93.000
Collectieve sloop en asbestsanering  €171.000
Stal eraf zon erop  €181.000
Subtotaal  €12.500.000
   
Investeringskrediet investeringsfonds  €15.000.000
Investeringskrediet grondbank  €30.000.000
Stelpost  €17.500.000
Subtotaal  €62.500.000
   
Totaal €75.000.000


Bron: Provincie Brabant

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
dirk 9 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876486/hoe-wil-brabant-de-transitie-financieren][/url]
100 % van het budget had je beter kunnen gebruiken voor het uitkopen van wat boeren tegen de kernen aan dat had misschien enig effect gehad , tenminste op papier. Nu gaat alles op aan burocratie en andere onzin. Hieruit blijkt dat men het "probleem"niet echt wil oplossen maar ziet als een vorm van economie bedrijven over de ruggen van boeren.
Bolletje 9 November 2017
Idd en de pov.....
Bolletje 10 November 2017
Idd en de pov.....
Henk 10 November 2017
stond erbij en keek er naar!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden