Vanwege extra regels

POV: 'Meld planschade bij uw gemeente'

20 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept boeren in Brabant op om een verzoek tot planschade in te dienen bij hun eigen gemeente. Dit vanwege de extra regels die de provincie aan de veehouders heeft opgelegd. Dat meldt de POV op maandag 20 november in een persbericht.

Mede-auteur is Kimberly Bakker

Gemeenten in Nederland zijn verplicht om provinciale regels op te nemen in het bestemmingsplan. Zo lang dat niet gebeurt, gelden de regels rechtstreeks voor de varkenshouders. Zowel die rechtstreekse regels als de bestemmingsplannen vormen de basis voor planschade.

Provincie verstoort de marktwerking

Bovenwettelijke eisen
De POV riep eerder al op om een schadeclaim in te dienen bij de provincie Noord-Brabant. Het verzoek tot het invoeren van planschade is de volgende stap in de reeks aan procedures tegen de provincie. "De Verordening Ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore) en de Verordening natuurbescherming dwingen varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen en om maatregelen te treffen. Dat leidt tot meerkosten en zorgt voor een ongelijk speelveld. Daarmee doorbreekt de provincie de marktwerking", aldus Ingrid Jansen, voorzitter van de POV.

"Al zouden die maatregelen wel effectief zijn, dan is het nog niet toegestaan om deze te eisen. De daling door de maatregelen bereikt moet worden, zet de provincie in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De netto milieuwinst is dus nihil", laat de POV weten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden