Inkomensraming WUR

Met name zeugenhouders boerden goed

18 December 2017 - Wouter Baan

De Nederlandse varkenshouderij heeft het hoge inkomen van 2016 ook dit jaar vast weten te houden. Binnen de sector zijn echter grote verschillen zichtbaar, zo blijkt uit cijfers van Wageningen University and Research (WUR).

Zo is het gemiddelde inkomen op een zeugenbedrijf met 20% gestegen tot €190.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Ondanks dat de varkensprijs in 2017 met 10% is gestegen, daalt het inkomen van vleesvarkenshouders met €45.000 tot €79.000 per aje. Dit komt vooral door de stijgende big- en voerkosten. Gedurende dit jaar bereikten diverse biggennoteringen hoge standen.

Gesloten varkensbedrijven haalden een gemiddeld inkomen van €158.000. Wat opvalt is dat het gemiddelde inkomen van, zowel vermeerderaars als varkenshouders, boven het gemiddelde inkomen van de landbouw- en tuinbouw (€71.000) uitkomt. In het verleden kwam dit niet vaak voor.

Beperkte groeikansen
De WUR verwacht op korte termijn (2018) lagere varkensprijzen, gezien 2017 waarschijnlijk de piek van de varkenscyclus was. Toenemende concurrentie op de wereldmarkt wordt verwacht van de varkenssector in de Verenigde Staten (VS). Ook de sterker wordende euro gaat waarschijnlijk de concurrentiepositie verzwakken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden