Inside: Varkensmarkt

Franse varkensprijs blijft achter op de rest

2 Januari 2018 - Wouter Baan

Franse varkenshouders voelen zich benadeeld. Ten opzichte van de omliggende landen in Europa noteert de Franse varkensprijs steevast lager. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Frankrijk is het land van wijn en kaas, maar de Fransen hebben ook een varkenssector van serieuze omvang. De Franse varkenssector is, qua dieraantallen (12,7 miljoen), zelfs het derde grootste varkensland van Europa; na Duitsland (27,3 miljoen) en Spanje (29,2 miljoen). Echter, qua uitbetalingsprijs scoren de Fransen al jaren onder het niveau van omliggende landen.

Flinke prijskloof met Spanje en Duitsland

Gedurende de zomermaanden kregen Franse varkenshouders flink lager uitbetaald dan hun Duitse en Spaanse collega’s. In juni lag de Franse varkensprijs €0,12 per kilo achter op de Spaanse prijs en €0,17 op de varkensprijs in Duitsland. Ook in de maanden die volgden, was er sprake van de fikse prijskloof. Het is een trend die al jaren in gang is.

De Franse varkensprijs kwam over 2017 gemiddeld uit op €1,37 per kilo, zo’n 6% hoger dan het jaar daarvoor. Deze prijsstijging is aanzienlijk lager vergeleken met landen als Spanje (+8,5%) en Duitsland (+11,5%). In Nederland noteerde Vion dit jaar gemiddeld €1,62 per kilo (+11,7%). Qua kostprijs scoren de Fransen (€1,42 per kilo) wel gunstiger dan Nederland (€1,50), zo blijkt uit cijfers van InterPIG.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In 2017 lag de varkensprijs in Frankrijk flink achter op die van Duitsland. 

Weinig export in Azië 
De FRSEA, een boerenvakbond in Frankrijk, strijdt al jaren tegen deze in hun ogen zorgelijke constatering. Door als producenten gezamenlijk op te trekken, wordt er geprobeerd om een front te vormen tegen de inkopende partijen. Tot dusver ontbreekt het aan succes. De Franse winkelketens verlangen keer op keer kostprijsverhogende maatregelen, waarbij ze zich verschuilen achter de wens van de consument. De financiële vergoeding hiervoor blijft echter achterwege, tot frustratie van Franse varkenshouders.

Waar de lagere uitbetalingsprijs vandaan komt, is de beperkte toegang van Frankrijk tot derde markten. Dit is belangrijk voor de vierkantsverwaarding van het varkenskarkas. Naar China, ’s wereld grootste afzetmarkt van varkensvlees, exporteert Frankrijk veel minder dan andere Europese landen. In de periode van januari tot en met oktober exporteerde Frankrijk 42,302 ton. Vergeleken met de export van Denemarken (75,334 ton) en Nederland (72,028 ton) is dat tegenvallend. Ook in andere Aziatische landen zet Frankrijk weinig volume weg.

De achterblijvende export in China komt doordat Frankrijk relatief veel slachterijen telt zonder exportlicentie. Frankrijk telt zo’n 1.000 slachterijen, waarvan een aantal met een regionaal karakter. Recent werd bekend dat op korte termijn meer Franse slachterijen naar China mogen exporteren. Mogelijk neemt hierdoor het exportvolume naar China wat toe. In 2017 exporteerde Frankrijk maar een fractie meer dan het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit terwijl de varkensstapel in het VK ongeveer een derde is van die in Frankrijk.

Binnenlandse vleesconsumptie daalt verder 

Binnenland verzadigd
Afgelopen december is bekend geworden dat 2 coöperaties van varkensvleesproducenten (Aveltis en Prestor) gaan fuseren. Aveltis, de tweede grootste varkenscoöperatie van Frankrijk met 2,9 miljoen varkens per jaar, gaat samen met Prestor. Naar verluidt is Prestor de derde grootste coöperatie; met jaarlijks 1,8 miljoen varkens. De fusie wordt waarschijnlijk komende zomer afgerond. Het wordt gedaan om internationaal sterker voor de dag te komen.

De noodzaak om Frans varkensvlees op de wereldmarkt af te zetten, wordt ook groter. Dit gezien de binnenlandse consumptie van varkensvlees al jaren terugloopt. Met streekproducten wordt geprobeerd consumenten warm te maken voor Frans varkensvlees. Tegelijkertijd kampt de Franse vleessector met imagoschade door misstanden in slachthuizen. In het binnenland wordt daarom geen groeiende vleesconsumptie verwacht.

De vraag voor de komende jaren is of het Frankrijk lukt om varkensvlees breder af te zetten op de wereldmarkt. Zo ja, dan kan de omvang van de varkensstapel mogelijk gelijk blijven. Zo niet, dan is het waarschijnlijk dat de varkenssector in Frankrijk verder krimpt. Tot 2006 telde Frankrijk namelijk meer dan 15 miljoen varkens. Met verouderdere productietechnieken zal er een financiële prikkel moeten komen om deze dalende trend te stoppen. Bij een volgend prijsdal volgt zeer waarschijnlijk een nieuwe stoppersronde.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden