Inside: Varkensmarkt

Schuiven met varkens, ondanks hoog slachttempo

5 Januari 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

Dankzij volle slachtlijnen kan de Nederlandse varkensmarkt nog enigszins op de been blijven. De markt heeft begin januari, qua varkensaanbod, echter nog een flinke achterstand in te halen. Daarbij is ook de vleesmarkt in beweging. Wat zijn de ontwikkelingen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het valt niet mee om de varkens in de eerste week van januari allemaal geplaatst te krijgen. In de laatste week van december liepen de karkasgewichten opnieuw op tot 97,40 kilo (+1,10 kilo). De toch al zware varkens zijn er dus niet lichter op geworden. Normaal gesproken schakelen slachterijen in de eerste weken van een nieuw jaar terug in slachttempo, omdat de vleesafzet dan lauw is. Dit jaar is dat minder het geval en nemen slachterijen de varkens redelijk goed op.

Ook in Duitsland is er sprake van een 'varkensprop' als gevolg van de gebroken slachtweken. Ook daar draaien de slachtlijnen in vlot tempo, waardoor de markt niet op spitsroeden loopt. Dat de Internetbeurs vrijdag stabiliseerde op €1,40 per kilo is een teken dat de ergste druk van de varkensprijzen er af lijkt te zijn. Bij de veiling ging de helft van de 10 aangeboden partijen van de hand.

Handelaren moeten schuiven met varkens om afzet rond te krijgen 

Sneeuwval Alpen blokkeert export
De extreme sneeuwval in de Alpen (Oostenrijk en Zwitserland) speelt de varkensexport momenteel parten. Levende varkens die deze week naar Italië zouden worden geëxporteerd, konden zodoende slecht weg. Dit betekent dat sommige handelaren extra partijen in eigen land moeten afzetten. Per saldo is het effect op het totale aanbod echter klein. Van week tot week schommelt de export van levende varkens naar Italië ergens tussen de 100 en 1.000 varkens. Ondanks de volle slachtlijnen moet er worden geschoven om de varkens geplaatst te krijgen. Sommige handelaren zitten zelfs met honderden varkens opgescheept die overschieten. 

Tamme vleesmarkt
De vleesmarkt moet zijn draai in het nieuwe jaar nog vinden. Vooral voor de luxere onderdelen van het varken (hammen en haasjes) zijn weinig kopers. Januari is doorgaans niet de maand waarin de vleesconsumptie storm loopt. Het resulteert in verlagingen voor de diverse onderdelen (voor- en middelstuk). Als de vleesmarkt in de komende weken verder onder druk komt te staan, is het niet uitgesloten dat de varkensprijs een tik gaat krijgen. Slachterijen houden wat dat betreft een slag om de arm als de marges verslechteren. 

Meer duidelijkheid in komende weken 
De komende weken moet duidelijk worden hoe het varkensaanbod en de vleesmarkt op elkaar gaan reageren. De markt schat in dat het vinden van een balans zomaar een paar weken kan duren. Vooralsnog leunt de markt op het vlotte slachttempo. De DCA Beursprijs 2.0 blijft daarom staan op €1,29 per kilo voor de geslachte varkens. Eveneens onveranderd noteert de prijs van levende varkens op €1,02 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden