Inside: Varkensmarkt

DCA Beursprijs keldert in roerige markt

12 Januari 2018 - Wouter Baan

Er zijn momenteel geen positieve aanknopingspunten te vinden op de varkensmarkt. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 op de onverwacht ontstane commotie in Duitsland?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt is deze week keihard onderuit gegaan. De Internetbeurs zocht vrijdag 12 januari het niveau op van de Duitse varkensprijs (VEZG) en daalde met €0,04 tot €1,34 per kilo. Dat het merendeel (6 van de 10) van de aangeboden partijen werden verhandeld, is een signaal dat er op dit prijsniveau wel koopinteresse is. Toch hangt de vlag in Duitsland er niet goed bij. Het toch al ruime varkensaanbod is door de verlagingen van deze week alleen maar groter geworden.

Het is de Duitse vleesvarkenshouders er alles aangelegen om komende week, vroeg in de week, te kunnen leveren. De kans dat de VEZG-notering (waar veel varkens op worden afgerekend) richting het niveau van de Duitse slachterijen corrigeert, is immers aannemelijk. Het is echter dringen om varkens geplaatst te krijgen. Ook Nederlandse handelaren merken dit. Het varkensaanbod schiet op veel plekken dan ook ruimschoots over.

Elke vorm van impuls ontbreekt op de vleesmarkt 

Vingertje wijzen
Op de vleesmarkt, die dramatisch slecht schijnt te zijn, is voor veel onderdelen niet genoeg afzet. Deze onderdelen worden daarom ingevroren voor later in het seizoen. De kosten en risico’s worden bij Tönnies, Westfleisch en Danish Crown vertaald in een lagere varkensprijs. Zo redeneren geërgerde marktdeelnemers, die Tönnies schuldig houden voor de 'Hauspreisen' in Duitsland.

Tönnies pareert deze kritiek. Zij wijzen naar slachterij Westfleisch die de 'Hauspreis' eerder uitbracht. Tönnies hanteert de 'Hauspreis' van vrijdag 12 tot woensdag 17 januari, omdat de notering pas op donderdag uitkwam in plaats van woensdag. Hoe het ook zij volgens belangenbehartiger ISN zijn varkenshouders nu en in de toekomst waarschijnlijk beter uit bij de middelgrote slachterijen in Duitsland.

Nederlandse markt
De Nederlandse slachterijen bewogen deze week mee met de beweging van de VEZG-notering. Dat de grote slachterijen in Duitsland een 'Hauspreis' hanteren, zit echter nog niet ingeprijsd. Dit maakt het waarschijnlijk dat de Nederlandse varkensprijzen komende week opnieuw rood kleuren. De DCA Beursprijs 2.0 rest dan ook een forse verlaging van €0,07 tot €1,22 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,06 tot €0,96 per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden