Inside: Voermarkt

Stijgende gerstprijs werkt door in varkensvoer

16 Januari 2018 - Wouter Baan

De prijzen van varkensvoeders zijn in december opnieuw omhoog gegaan. Het is de derde maand op rij dat de brokprijzen stijgen. Zet deze trend door?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verschillende brokprijzen stijgen met prijzen tussen de €0,10 en €0,20 per 100 kilo. De grootste stijging is zichtbaar bij babybiggenkorrel, die met €0,20 oploopt tot €34,40 per 100 kilo. De notering van start/overgangskorrel stijgt met €0,10 tot €27,30. Ook zeugenbrok dracht en lakto stijgen met deze hoeveelheid, tot respectievelijk €23,10 en €27,75 per 100 kilo.

De prijs van vleesvarkensbrok stijgt eveneens met €0,10 tot €23,40. Dit is het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. De mengvoerprijsindicator voorziet op korte termijn een afvlakking van de prijs van vleesvarkensbrok. Daarna, vanaf februari tot juni, ligt een lichte daling in het verschiet.

Gerstprijs sinds september in de lift

Gerstprijs omhoog
De stijgende brokprijzen zijn een gevolg van de gerstprijs die in het laatste kwartaal van 2017 aanzienlijk is opgelopen. De prijs van EU-voergerst (Rotterdam) is sinds eind september van €158 gestegen tot €166 per ton begin januari. Dit is het hoogste niveau in 2 jaar tijd.

In diverse verschillende (vlees)varkensrantsoenen is gerst een belangrijk, dan wel het belangrijkste component. Op de gerstmarkt wordt de €170 per ton voorlopig gezien als top. Een prijsniveau van €165 vormt waarschijnlijk de bodem.

Tarweprijs omlaag
Ook tarwe is dominant aanwezig in de verschillende rantsoenen. Echter, de prijs hiervan staat behoorlijk onder druk. Zo is de EU-tarweprijs sinds november met €6 gedaald tot €168 per ton begin januari. Ook op de Matif in Parijs daalt de tarweprijs. Dit als gevolg van de recente prognoses van het USDA (Amerikaanse ministerie voor de Landbouw) die wereldwijd ruimere opbrengsten en eindvoorraden uitwijzen. 

De prijs van EU-maïs, een ander dominant voedercomponent, kabbelt sinds juli vrij stabiel op met prijzen tussen de €160 en €170 per ton. Deze markt is momenteel vrij richtingloos, gezien de verschillende productiegebieden zich tussen de seizoenen bewegen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden