Nederlandse varkenshouders die gebruik maken van de nieuwe stoppersregeling ROK (Regeling Omgevingskwaliteit) wachten een meevaller. Zij krijgen ongeveer 20% meer voor hun varkensrechten uitbetaald, dan medio 2017 was aangekondigd.
De ROK is een stoppersregeling van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, opgericht door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank en de overheid. De deelnemers krijgen een vergoeding voor dierplaatsen en varkensrechten.
Paul Jansen, directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij: "Een meevaller voor de stoppers is dat de varkensrechten worden uitbetaald conform de marktwaarde in december 2017. Aanvankelijk was de waarde in augustus bepalend voor de financiële vergoeding." Volgens Jansen valt de financiële vergoeding hierdoor zo’n 20% hoger uit. Gedurende 2017 steeg de prijs van varkensrechten in de regio Zuid met circa €30 tot boven de €130 in december.
Eerste stopper getekend
Jansen laat weten dat er circa 25 aanvragen zijn gehonoreerd van de overtekende regeling. De deelnemende varkenshouders krijgen een financiële vergoeding, om zodoende verantwoord te kunnen stoppen met hun bedrijf."
De ROK is in het najaar van 2017 opengesteld en zit inmiddels in de afrondende fase. De bekendmaking van de eerste overeenkomst is woensdag 17 januari officieel kenbaar gemaakt. Dit jaar sluit een bedrijf in Doetinchem (Gelderland) met 7.000 varkens de deuren. Deze onderneming heeft dat gedaan met de ROK-regeling. Frank Steenbreker, de ondernemer in kwestie, heeft samen met het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij en de gemeente Doetinchem een principeovereenkomst bereikt.
Meeste stoppers in Noord-Brabant
Jansen laat weten dat het merendeel van de aanvragen om het bedrijf te beëindigen uit Noord-Brabant komt, maar ook in andere delen van Nederland is animo voor de regeling. Jansen: "De overige aanvragen worden in de komende weken verder afgewikkeld."
Jansen zegt tevreden te zijn met de animo van de ROK-regeling. In februari komt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij met een plan waarin onder meer staat hoe de varkensrechten van de stoppers in de markt worden gezet voor de blijvende varkenshouders.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877248/stoppende-varkenshouder-wacht-meevaller][/url]