In Regeling Omgevingkwaliteit

Stoppende varkenshouder wacht meevaller

17 Januari 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

Nederlandse varkenshouders die gebruik maken van de nieuwe stoppersregeling ROK (Regeling Omgevingskwaliteit) wachten een meevaller. Zij krijgen ongeveer 20% meer voor hun varkensrechten uitbetaald, dan medio 2017 was aangekondigd.

De ROK is een stoppersregeling van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, opgericht door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank en de overheid. De deelnemers krijgen een vergoeding voor dierplaatsen en varkensrechten.

De aanvragen worden de komende weken afgewikkeld

Paul Jansen, directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij: "Een meevaller voor de stoppers is dat de varkensrechten worden uitbetaald conform de marktwaarde in december 2017. Aanvankelijk was de waarde in augustus bepalend voor de financiële vergoeding." Volgens Jansen valt de financiële vergoeding hierdoor zo’n 20% hoger uit. Gedurende 2017 steeg de prijs van varkensrechten in de regio Zuid met circa €30 tot boven de €130 in december.

Eerste stopper getekend
Jansen laat weten dat er circa 25 aanvragen zijn gehonoreerd van de overtekende regeling. De deelnemende varkenshouders krijgen een financiële vergoeding, om zodoende verantwoord te kunnen stoppen met hun bedrijf."

De ROK is in het najaar van 2017 opengesteld en zit inmiddels in de afrondende fase. De bekendmaking van de eerste overeenkomst is woensdag 17 januari officieel kenbaar gemaakt. Dit jaar sluit een bedrijf in Doetinchem (Gelderland) met 7.000 varkens de deuren. Deze onderneming heeft dat gedaan met de ROK-regeling. Frank Steenbreker, de ondernemer in kwestie, heeft samen met het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij en de gemeente Doetinchem een principeovereenkomst bereikt.

Meeste stoppers in Noord-Brabant
Jansen laat weten dat het merendeel van de aanvragen om het bedrijf te beëindigen uit Noord-Brabant komt, maar ook in andere delen van Nederland is animo voor de regeling. Jansen: "De overige aanvragen worden in de komende weken verder afgewikkeld."

Jansen zegt tevreden te zijn met de animo van de ROK-regeling. In februari komt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij met een plan waarin onder meer staat hoe de varkensrechten van de stoppers in de markt worden gezet voor de blijvende varkenshouders. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Gerard 17 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877248/stoppende-varkenshouder-wacht-meevaller][/url]
Kijk, waar vele collega's blijven hangen in klaagzangen, geeft Frank Steenbreker gewoon de pijp aan Maarten en harkt de euro's binnen. Topondernemer!
schoenmakers1 17 Januari 2018
kijk, geld geven aan iets waar jaren over gedaan is om op te bouwen, hoe krijgen we een land naar de klote
Abonnee
boerke brabant 17 Januari 2018
50 euro per plaats voor de gebouwen is natuurlijk maar een fooi, met al het andere geld dat frank zal ontvangen is het blijkbaar de moeite waard,
Jan 10 17 Januari 2018
Als Frank alleen die fooi van de ROK aangeboden had gekregen had hij er niet eens naar gekeken.
Frank heeft het spel slim gespeeld. De gemeente Doetinchem en vooral Tennet die hebben serieus betaald. Die ROK is een beet saus.
twijfwlaar 18 Januari 2018
haal plan vogelaar voor de dag om omwisselen van rechten mogelijk te maken dan kan er veel meer warmer worden gesaneerd dan nu
want voor de meesten is dit te weinig om te kunnen stoppen
voor bedragen van 300 a 400 euro komt er meer beweging en kunnen de melkveehouders die grond gebonden zijn weer vooruit en zo minder mestoverschot wat ook weer gunstig is voor blijvende varkenshouder als mede toename van meer vermogen door duurdere rechten.
hertha 18 Januari 2018
Sigaar uit eigen doos.
Geert 18 Januari 2018
Ik hoor Frank nog op de studieclub vertellen een aantal jaren geleden hoeveel er wel niet aan varkens te verdienen was. Destijds werkzaam bij Abab. Het kan snel keren blijkt wel
Garssink 19 Januari 2018
Hij heeft ook twee keer flink aan varkens verdiend, met het houden en met het stoppen. Als zelfstandige verder met een uurloon van € 125. Wie doet je wat? Het is hem gegund, je bent ondernemer of je bent het niet. Geen schande wanneer je het niet bent, ga dan wat anders doen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden