Voor export naar China

Russische varkensreus bouwt megacomplex

22 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

RusAgro, een van de grootste vleesconcerns van Rusland, gaat een nieuwe productielocatie bouwen voor varkens en pluimvee. Met het oog op de export wordt het complex gerealiseerd in het oosten van Rusland, op steenworp afstand van China.

Volgens Maxim Basov, CEO van RusAgro, bestaat het varkensgedeelte uit 7 afdelingen met elk 3.000 zeugen. Naar verluidt wordt RusAgro daarmee de grootste vermeerderaar van Rusland op 1 locatie. Ter vergelijking: 21.000 zeugen staat gelijk aan circa 2% van de Nederlandse zeugenstapel. Ook zou er een voer- en slachtlocatie worden gebouwd.

De totale investeringskosten worden geraamd op meer dan 400 miljard roebel (omgerekend $705 miljoen). De doelstelling is om binnen 2 jaar op volle capaciteit te draaien. Vanaf mei start RusAgro met de import van fokzeugen. 

Er is bewust gekozen voor het oosten van Rusland 

Export naar China
Dat RusAgro voor Oost-Rusland kiest, heeft een reden. Hoewel de lokale Russische markt waarschijnlijk profiteert van de komst van het complex, denken analisten dat het bedrijf daar bouwt om gemakkelijk te kunnen exporteren naar China. De provincie Primorski is blij met de komst van het complex en heeft RusAgro toegezegd om de bouw te faciliteren. Ook zou de provincie het project financieel ondersteunen door de varkensreus vrij te stellen van enkele belastingen.

Niet de eerste
RusAgro is niet het eerste vleesconcern met groeiplannen in Rusland. Ook het Duitse Tönnies breidt uit in Rusland, terwijl Miratorg zelfs een miljardenbedrag investeert. Al deze plannen zijn gebaseerd op het grote exportpotentieel van Russisch varkensvlees naar China.

De Russische varkenssector heeft overigens nog steeds geen toegang tot de Chinese markt, ook al was de ambitie om dit in 2017 gerealiseerd te krijgen. Volgens ingewijden zouden beide overheden hierover nog met elkaar in gesprek zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boertje 22 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877298/russische-varkensreus-bouwt-megacomplex][/url]
succes ermee!! als er varkenspest uitbreekt
jan veltkamp 23 Januari 2018
Niet zo gek bedacht van de jongens van Rusagro. De varkenspest zit in west Rusland en (tot nu toe: Oost) Europa. Als hier de pleuris van de varkenspest uitbreekt dan hebben ze in oost Rusland vrij spel. Voor zover ik weet zit het grootste deel van Rusagro ook in het gevaarlijke west Russische gebied. Risico spreiding binnen de eigen toko zal ook zeker meespelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws varkens

Tönnies stuurt op zware varkens, maar mager vlees

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden