Inside: Varkensmarkt

Biggenmarkt gaat alle kanten op

22 Januari 2018 - Wouter Baan - 32 reacties

Op de Europese biggenmarkt zijn tegenstrijdigheden gaande. Zo plussen de noteringen in België en Spanje, maar is er een forse verlaging in Duitsland. Hoe reageert de DCA BestPigletPrice (BPP) hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nord/West-commissie houdt woord: nadat de trendmelding vorige week een verlaging van €2,50 per big aankondigde, is deze vandaag (22 januari) doorgevoerd in de notering. Dit betekent dat de Duitse biggenprijs is gedaald tot €39 per big.

Sinds 2011 ging de Duitse biggenprijs in januari niet omlaag. De Duitse verlaging op de biggenmarkt is een gevolg van de varkensprijs, die eerder in januari al fors onderuit ging. De verwachting is dat het bij 1 verlaging blijft, gezien de trendmelding voor deze week onveranderd is.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In de jaren na 2011 ging de Duitse biggenprijs in januari niet meer omlaag. 

BPP blijft staan
Vleesvarkenshouders in Duitsland zijn nog altijd terughoudend in het opleggen van biggen. Deze starre houding wordt ook door Nederlandse handelaren ervaren. In eigen land gaat de afzet veel vlotter en worden de biggen gemakkelijk geplaatst. Per saldo is er Europabreed sprake van een afwachtende houding. Ook de Spanjaarden schijnen terughoudender te worden met opleggen, al pluste de notering daar nog wel met €0,50 tot €40 per big. Ook in België plussen diverse biggennoteringen.

Tegenover een matte Europese vraag staat een relatief krap Nederlands biggenaanbod. De Duitse verlaging laat de BPP daarom koud, want de notering blijft staan op €38 per big. Ook de Deense notering blijft staan op €46,30 per big (30 kilo). 

Vion onveranderd
Hoewel er volgens Vion sprake is van prijsdruk op de vleesmarkt, blijft de varkensprijs staan op €1,30 per kilo. Volgens Vion gaat de vleesafzet gepaard met tegenwind. Door de varkensprijs te stutten, tracht Vion de dalende vleesprijzen te stoppen. Zo motiveert 's lands grootste slachterij haar keuze voor onveranderd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden