Inside: Voermarkt

Prijzen varkensvoer komen in beweging

6 Februari 2018 - Herma van den Pol

De prijzen voor de grondstoffen van varkensvoer komen aan het begin van februari weer in beweging. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan de verlagingen die eerder al werden doorgevoerd. De tarwekoers wordt ondertussen als wispelturig omschreven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand februari wordt gestart met verlagingen in de prijzen van de producten die afgeleid zijn van tarwegistconcentraat. Het gaat dan om Protiwanze, Bergapro, Sastapro en Amypro. Allen dalen met €0,10 per procent droge stof. Meer concreet: het voordeel kan al snel oplopen tot €30 per ton.

Lagere prijzen voor tarwe

Er zijn 2 argumenten te noemen voor de lagere prijzen. Zo wordt er gewezen op de lagere prijzen voor tarwe, maar wordt er ook gekeken naar de hogere productie van bio-ethanol. Het product wordt vooral ingezet als vervanger van soja en raapzaadschroot; eiwitproducten die hogere prijzen noteren.

Concurrent voor tarwe
Een week eerder ging de prijs van de aardappelstoomschillen al omlaag. De daling van €0,10 zette de prijs weer op €1,50 per procent droge stof. Door de prijsverlaging kan het product beter concurreren met tarwe. Iets wat resulteerde in meer vraag. Zoals elk jaar neemt het aanbod richting de zomer verder toe.

Ondertussen wordt de tarwekoers omschreven als wispelturig. Voor de voermarkt is het gunstig dat de eurokoers is opgelopen, waardoor product goedkoper aangekocht kan worden. Minder gunstig zijn de verhalen rondom de droogte. Ondanks dat de prijs op de termijnmarkt kortstondig een stijging liet zien, blijkt de prijs in Rotterdam nog duidelijk onder het niveau van 1 jaar eerder te liggen.

Een laatste prijsmutatie wordt door Duynie doorgezet; in bierbostel. Dat product daalt met €0,10 naar €2,25 per procent droge stof. Doordat melkveehouders iets minder happig zijn om het product in te zetten, is de vraag wat afgenomen. Tegelijkertijd neemt het aanbod (als gevolg van een hogere bierproductie) weer toe.

Evenwicht in wei zoek
Vraag en aanbod van de meeste bijproducten zijn redelijk in evenwicht, maar er is een uitzondering: de wei. Er is een overvloed aan wei beschikbaar, waardoor er ook veel afgezet wordt aan vergisters. De varkenshouderij is dan in staat om een beperkt volume op te nemen. De prijs voor het vloeibaar product ligt op €7 per ton bij 3% tot 4% droge stof.

Verlagingen in de belangrijkste kostenpost voor varkenshouders zijn goed nieuws. Het helpt ook dat de stemming op de vleesmarkt is omgeslagen en dat de druk vanuit de melkveehouderij op sommige producten afneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden