Geen schadevergoeding

Boeren vangen bot bij rechter met POR-regeling

1 Maart 2018 - Esther de Snoo - 3 reacties

Varkens- en pluimveehouders, die naar de rechter stapten omdat de POR-regeling is stopgezet, vangen bot. Zij hoeven niet te rekenen op een schadevergoeding en de boeren kunnen volgens de rechter gewoon opnieuw een ontheffing aanvragen. 

Dat laat de Haagse rechter donderdag 1 maart in het kort geding, dat is aangespannen door LTO Nederland, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en mestafzetcoöperatie DEP, weten.

De rechter meent dat het niet nodig is om een kort geding te voeren en verwijst de pluimvee- en varkenshouders naar de bestuursrechter. Zij kunnen volgens de Haagse rechter alsnog, op basis van de Meststoffenwet, een nieuwe ontheffing aanvragen.

Te veel fosfaat
De pluimvee- en varkenshouders stapten naar de rechterbank in Den Haag, omdat de overheid besloot de POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten) per 1 januari 2018 te beëindigen. Dit omdat zowel de pluimvee- als de varkenssector te veel fosfaat produceert. Hierdoor zijn de genoemde sectoren 1,6 miljoen kilo fosfaat aan extra productieruimte kwijtgeraakt.

De pluimvee- en varkenshouders, die gemiddeld duurzamer werken en investeren in mestverwerking, kwamen in aanmerking voor een ontheffing. De inzet van het kort geding is een verlenging van de regeling. 

POV uit teleurstelling
De POV heeft middels een persbericht haar teleurstelling geuit over de beslissing van de rechter om geen uitspraak te doen in het kort geding. Op basis daarvan heeft de POV besloten om zich op vervolgstappen te beraden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Bert 1 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877731/boeren-vangen-bot-bij-rechter-met-por-regeling][/url]
Voor een melkveehouder met grond ( of grond aankoop) wordt ook geen uitzondering gemaakt, waarom dan voor pluimvee en varkenshouders zonder grond wel.
Gewoon rechten kopen of inkrimpen
Abonnee
Dekil 1 Maart 2018
Als je niet weet waar je over praat, of niet snapt waar je over praat, kun je beter je mond houden Bert.
Theo 3 Maart 2018
Het is een ordinaire krimp van de intensieve sectoren, ten gunste van de derogatie die vooral van belang is voor melkveehouders.
Het is niet anders, maar hopelijk zien de melkveehouders wel in dat hun collega's met varkens en pluimvee wel moeten bloeden voor hen.
Ik ben niet voor de loterij, zoals de POR was toegewezen.
Het gaat mij om de omvang van de veestapel. Daar wordt langzaam maar zeker op geknibbeld. Dat kan toch geen enkele agrariër toejuichen?
Of je bent iemand die niet verder kijkt dan eigen erf. Maar dan heb ik pas echt met je te doen.
erik 4 Maart 2018
10% extra korten op de fosfaatrechten bij rundvee, is het mestprobleem opgelost en kan de mest voor nul euro weg. Een por regeling is dan ook niet meer noodzakelijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden