Schandaal na schandaal

Vleessector Brazilië in grote problemen

21 Maart 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De Braziliaanse vleessector kampt met grote problemen. Terwijl de productie van varkensvlees toeneemt, mag het land niet meer exporteren naar haar grootste klant: Rusland. Daarnaast kampt ook rundvlees met een fikse reputatieschade en mag de grootste verwerker van pluimveevlees sinds kort niet meer naar Europa exporteren.

Het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) verwacht dat het aantal varkensslachtingen in Brazilië met 2% toeneemt tot 40,24 miljoen. In het verlengde daarvan stijgt de varkensvleesproductie (naar verluidt) met 2,3% tot 3,81 miljoen ton. Doordat de Braziliaanse economie aantrekt, stijgt waarschijnlijk ook de binnenlandse consumptie. Het volume dat beschikbaar komt voor export stijgt waarschijnlijk met 1,8% tot 800.000 ton.

Grote klant kwijtgeraakt
Op dit punt wringt de schoen, want de Braziliaanse varkenssector is eind 2017 haar beste afnemer kwijtgeraakt. Vanwege de vondst van het verboden groeimiddel 'ractopamine' weert Rusland Braziliaans varkensvlees. Dit is ook voor de Europese en Amerikaanse exporteurs nadelig, want de Russische vraag slokte volumes op die Brazilië niet kan afzetten in andere landen. Wanneer Rusland het Braziliaanse vlees blijft weren, zal Brazilië dit vlees willen afzetten in landen als China en Zuid-Korea.

Van de ruim 200.000 ton varkensvlees die Rusland in 2017 importeerde, kwam het overgrote deel (meer dan 80%) uit Brazilië. Volgens analisten zitten de Braziliaanse exporteurs nu in grote onzekerheid of, en wanneer, Rusland de grens weer opent. Wanneer Rusland varkensvlees blijft weren, zal Brazilië op zoek moeten naar nieuwe markten. Alleen is dat niet het sterkste punt van de Brazilianen.

De problemen stapelen zich op 

Reputatieschade rundvlees
De Braziliaanse rundvleesproductie stijgt dit jaar met 3% tot 39,89 miljoen dieren. Het USDA verwacht dat het beschikbare exportvolume met maar liefst 9% toeneemt tot een record van 2,03 miljoen ton, fors hoger dan eerdere prognoses. Als de prognose uitkomt, zal Brazilië India verstoten als grootste rundvleesexporteur. De vraag is alleen of er genoeg afzetmogelijkheden zijn voor het groeiende exportvolume.

De reputatie van Braziliaanse rundvlees heeft begin 2017 een diepe snee opgelopen. De vleesverwerkers, zoals Brasil Food S.A. (BFR), hebben afgelopen jaar op grote schaal bedorven vlees verwerkt en verhandeld; ook naar Europa. Het voorval leidde wereldwijd tot ophef, waardoor de Braziliaanse betrouwbaarheid in het geding is gekomen. De Europese Unie (EU) en China weren nog altijd Braziliaans rundvlees dat afkomstig is uit frauderende slachterijen.

Ook problemen met pluimveevlees
Bovendien is ook de export van Braziliaans pluimveevlees sinds kort op problemen gestuit. Braziliaanse autoriteiten hebben BRF (de grootse verwerker van Braziliaans pluimveevlees) vrijdag 15 maart (voor minimaal 30 dagen) een verbod opgelegd om pluimveevlees naar de EU te exporteren. Dit omdat het bedrijf de voedselveiligheidscheck heeft omzeild. De schorsing geldt voor 10 van de 35 locaties van BRF.

In 2017 verscheepte BRF (ook vanuit andere landen) naar eigen zeggen zo’n 278.000 ton pluimveevlees naar Europa. Analisten verwachten dat de schorsing effect heeft op minder dan 5% van het totale verkoopvolume. Toch komt de boycot ongewenst, omdat de reputatieschade van het bedrijf al zeer broos is. Door het nieuws zakte het aandeel van BRF naar het laagste niveau sinds 2011. Later herstelde de koers zich weer enigszins.  

(Tekst gaat verder onder de tweet)

2018 wordt moeilijk
Zoals de kaarten nu zijn geschud, wordt 2018 een moeilijk exportjaar voor de Braziliaanse vleessector. Zowel voor rundvee- als voor varkensvlees, terwijl ook pluimveevlees nu onder de loep wordt genomen. Wanneer de Braziliaanse vleessector haar zaken niet snel op orde krijgt, ligt er een blijvende exportschade in het verschiet.

DCA-Kennissessie
Kom maandagavond 26 maart naar een kennissessie in Arnhem over de DCA BestPigletPrice en de DCA Beursprijs 2.0. Tijdens deze avond spreekt Jean-Marie van Oort (directeur Topigs Norsvin) onder meer over de trends in genetica. Edwin Burgers (directeur DCA Groep) heeft de leiding over deze avond. Meld u hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gehaktbal 21 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877935/vleessector-brazilie-in-grote-problemen][/url]
mooi laten daar dat spul. Je weet nog niet half wat daar allemaal in zit.
We hebben zelf wel wat.
Toespijs 22 Maart 2018
Ze maar zeker
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden