Inside: Varkensmarkt

Aspergeseizoen helpt varkensprijs nog niet

13 April 2018 - Wouter Baan

De prijsontwikkeling op de varkensmarkt kent 2 stoorzenders. In Duitsland wordt namelijk afwijkend genoteerd, wat vervolgens verlammend werkt voor het hele Europese prijspeloton. Vanaf de vleesmarkt komen zowel positieve als negatieve signalen; welke zijn dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Duitse varkensmarkt blijft het rommelen nu Tönnies en Vion voor de tweede week op rij een ‘Hauspreise’ hanteren. De basisprijs bij deze slachterijen is €1,42 per kilo, terwijl de Duitse varkensprijs (VEZG) €1,45 per kilo noteert. Dit prijsverschil roept zowel in Duitsland als Nederland ergernis op. Eens te meer omdat de markt niet als heel negatief wordt ervaren.  

Hoe houdbaar zijn de Hauspreise? 

Slim getimed
De timing van Vion en Tönnies komt overigens niet uit de lucht vallen. Rondom het Paasweekend is er in Duitsland fors minder geslacht.  Zowel met Goede Vrijdag als Tweede Paasdag lagen de slachtlijnen namelijk stil, waardoor het varkensaanbod wat is opgehoopt. Dit maakt dat slachterijen deze weken gemakkelijker minder kunnen uitbetalen, zonder dat de aanvoer direct drastisch terugloopt. Wel wordt geprobeerd om Vion en Tönnies te passeren, door de slachtrijpe varkens bij andere Duitse slachterijen onder te brengen.

Deze passeeractie verloopt over het algemeen vrij soepel, omdat van een 'Paasprop' nooit sprake was in Duitsland. In Zuid-Duitsland schijnt zelfs alweer krapte te zijn. Wel verdient deze constatering een kanttekening; het gros van de varkens wordt namelijk in het westen geslacht. Nu de gebroken slachtweken enige tijd achter de rug liggen, is het niet waarschijnlijk dat Tönnies en Vion komende woensdag voor de derde keer op rij een 'Hauspreise' af kondigen. Zeker omdat het Duitse aanbod niet ruim is. Een zekerheid is deze theorie niet; de verwachting was immers dat de Duitse noteringen afgelopen woensdag al op gelijke voet zouden komen. De Nederlandse varkenshandel is er niet gerust op dat de rust weerkeert. 

Slachtgewicht omlaag
In Nederland is het gemiddelde slachtgewicht vorige week gestegen (+0,60 tot 97,20 kilo). Dit komt door het missen van een slachtdag met Pasen. Over een langere periode gezien, daalt het gemiddelde slachtgewicht juist. Volgens Nederlandse slachterijen is het slachtgewicht deze week alweer omlaag gegaan. Wel zijn er nog altijd voldoende varkens die niet allemaal te plaatsen zijn, al wordt er volle bak geslacht. 

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De zwaarste varkens zijn van de markt, gezien de trend dalende is. Aspergeseizoen van start
De Europese vleesmarkt kijkt intussen voorzichtig weer naar boven. Door het naderende aspergeseizoen zijn de hammen meer in trek, wat resulteert in licht hogere prijzen. Dit is een positief aanknopingspunt, aangezien de hammen zwaar meewegen (circa een kwart) in de verwaarding van het karkas. Ook de procureurs stijgen in prijs. Buiten Europa is sprake van een omgekeerde tendens. De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog werkt vooralsnog vooral verstorend. De varkenssector in de Verenigde Staten (VS) is namelijk dumpacties gestart op andere Aziatische markten. 

Al met al is de markt nog niet rijp voor een prijsverhoging. De DCA Beursprijs 2.0 blijft gelijk op €1,34 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de notering van levende varkens blijft steken op €1,07 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 16) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,34 (=) per kg €1,33 - €1,36 13 €1,34
Levend €1,07 (=) per kg €1,05 - €1,09 9 €1,07
Toelichting DCA-Markten: Er gloort een sprankje licht aan het einde van de tunnel van de varkensmarkt. De laatste weken was met name het aanbod van varkens en de zware gewichten wat de markt parten speelde. Doorschuiven leek bij vrijwel iedere handelaar aan de orde. Voor de komende week komen voorzichtig geluiden dat men, indien er zich geen storingen voordoen, kans ziet door het aanbod van varkens heen te komen. Slachterijen hopen ook dat ze de komende week (de laatste volle slachtweek voor de week met Koningsdag) het aanbod kunnen verwerken. De vleeshandel is moeizaam als het gaat om de afzet zowel binnen als buiten Europa. Met name buiten Europa wordt veel hinder ondervonden van goedkoop Amerikaans varkensvlees. Dat vergroot de druk van vleesafzet binnen Europa. Een zijwaartse beweging van de DCA Beursprijs 2.0 is deze week het maximaal haalbare.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden