POV wil vervolgonderzoek

Politiek oordeelt te snel over luchtwassers

4 Mei 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de emissienormen voor combiluchtwassers veel te snel wil aanscherpen. De POV roept op om eerst met de sector in gesprek te gaan.

Het ministerie heeft wijzigingen gedaan in de 'Regeling geurhinder en veehouderij' en de 'Regeling ammoniak en veehouderij'. Dit omdat uit een recent rapport van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat dat gecombineerde luchtwassers veel minder geur reduceren dan aanvankelijk werd gedacht. De aanpassingen zijn door het ministerie in consulstatie gebracht en liggen nu ter inzage tot en met 30 mei.

Voor biologische luchtwassers stelt het ministerie voor om het reductiepercentage bijna te halveren (naar 45%.) Dat geldt ook voor de combiluchtwassers. Voor een aantal chemische luchtwassers wordt het reductiepercentage meer dan gehalveerd (tot 30%).

Geen wetenschappelijk fundament
De POV vindt dat het ministerie veel te snel te werk gaat. Volgens POV-voorzitter Ingrid Jansen zijn er wetenschappelijke kanttekeningen bij het rapport te plaatsen. Daarom pleit ze voor vervolgonderzoek, voordat de wetgeving wordt aangepast. Zo zijn de Kamervragen (die half april zijn gesteld) over het wetenschappelijke fundament van het rapport nog niet eens beantwoord.

Jansen vindt ook dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven geen rekening houdt met de investeringen die varkenshouders in de afgelopen jaren hebben gedaan. Een eventuele aanscherping van de wetgeving zou een strop zijn voor de verdere verduurzaming van de varkenshouderij. De POV roept het ministerie daarom op om geen overhaaste beslissingen te nemen en eerst met de sector in gesprek te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vanplateringen 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878456/politiek-oordeelt-te-snel-over-luchtwassers][/url]
Kan dit maar zo????? Wageningen krijgt de laatste jaren steeds meer de naam van linkse kliek, en zeker niet ( meer) onafhankelijk.
Linksom of rechtsom, de boeren moeten naar de klote worden geholpen. Niks meer en niks minder, oftewel een nazi staat.
petri 7 Mei 2018
We mochten allen goedgekeurde en gecertificeerde luchtwassers gebruiken die door de ministerie was goedgekeurd. Nu zijn ze ineens niet meer goed. Hoe kan dat. Wat is dan een certificaat waard.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden