Inside: Varkensmarkt

Biggenprijs op zoek naar een bodem?

14 Mei 2018 - Wouter Baan

Op de biggenmarkt is nog steeds sprake van prijsdruk. Wel zijn er signalen waarneembaar dat de prijzen op een bodem afstevenen. Toch maakt de DCA BestPigletPrice (BPP) opnieuw een forse correctie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland heeft de Nord/West-biggenprijs over de afgelopen week €3 ingeleverd tot €45 per big. Vanaf dit prijsniveau beginnen Duitse vleesvarkenshouders weer vraag te tonen naar nieuwe opleg. De correctie was nodig, omdat de verhouding met de varkensprijs uit de pas was gelopen. Gezien de trendmelding voor deze week een zijwaartse beweging voorspelt, is de verwachting dat de Duitse biggenprijs niet nog een correctie maakt.

In Duitsland begint er weer vraag naar biggen te ontstaan

Verschillen per deelstaat
Hierbij speelt mee dat de bieten en aardappelen, op de gemengde bedrijven in Duitsland, ondertussen in de grond zitten. In de afgelopen weken was het op sommige van deze bedrijven niet wenselijk om biggen te lossen. De biggenprijzen in Sleeswijk-Holstein maken wel een tweede correctie op rij. Net als vorige week levert de notering €2 in. Daarmee staat de basisprijs nu op €53 per big (á 28 kilo). De was nodig omdat vraag en aanbod in die deelstaat nog uit de pas lopen. In de deelstaten die aan Nederland grenzen, merken handelaren dat er weer interesse ontstaat voor nieuwe opleg.

In Nederland maken vleesvarkenshouders meer stemming dan in Duitsland. De biggenprijzen zullen verder omlaag moeten komen om de stemming te laten draaien. Wel bieden de stabilisatie van de varkensprijzen aanknopingspunten voor deze kentering. Hoewel de varkensprijzen ver onder het 5-jariggemiddelde noteren, werd voor erger gevreesd.

Vierde correctie voor BPP
De DCA BPP daalt deze week voor de vierde week op rij; dit keer met €2 tot €41 per big. De verwachting is dat stabilisatie vanaf dit punt wellicht haalbaar is. Anders gezegd: correcties in enkele euro’s zijn in de komende weken waarschijnlijk niet meer aan de orde. De voorwaarde in dit scenario is wel dat de varkensprijs niet alsnog omlaag komt. Die kans is volgens slachterijen niet uitgesloten, gezien de marges in het vlees flinterdun tot zelfs negatief zijn. De Internetbeurs van afgelopen week zou geflatteerd zijn. 

Wel is het zo dat er na Pinksteren waarschijnlijk meer aan de varkens getrokken gaat worden. Vanaf dan wordt er in Noordwest-Europa weer volop geslacht; logischerwijs ontstaat er dan ook meer ruimte voor nieuwe opleg. Kortom: er begint zich een bodem te vormen, maar de onzekerheidsfactor is nog vrij groot.

Varkensprijs Vion gelijk
De varkensprijs van Vion maakt vooralsnog geen aanstalten voor verdere verlagingen en blijft stabiel op €1,39 per kilo. De slachterij laat weten dat er een balans is tussen vraag en aanbod, terwijl de situatie op de vleesmarkt niet veranderd is. Dit houdt in dat de procureurs in prijs stijgen en dat de hammen en schouders onder lichte prijsdruk staan. 

DCA BestPigletPrice (week 20) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
€41,00 (-€2,00) €39,00 - €42,00 21 €40,67
Toelichting DCA-Markten: Op de Nederlandse biggenmarkt is een bepaalde mate van zurigheid waar te nemen. De florissante weken die de start van 2018 kenmerkten, mede door de vraag naar biggen vanuit Spanje, hadden de prijzen naar hoge niveaus geduwd. De vraag moet nu dichterbij huis worden gezocht en die komt bijna geheel uit Duitsland en Nederland. De vraag uit Duitsland valt niet tegen, zeker niet als dat wordt afgezet tegen de vraag vanuit de Nederlandse markt. In Nederland hikken de mesters aan tegen de in hun ogen forse biggenprijzen, gerelateerd aan de ontwikkeling van de vleesvarkensprijzen. Uit de opgaven van de handel wordt duidelijk dat de biggenprijzen nogmaals een neerwaartse correctie moeten ondergaan. Aangezien de varkensprijzen de neiging hebben te stabiliseren en het aanbod van varkens de komende weken kleiner lijkt te worden, is deze week gekozen voor een afronding naar boven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden