Inside: Varkensmarkt

Varkensmarkt vindt eindelijk zijn draai

18 Mei 2018 - Wouter Baan

De situatie op de varkensmarkt is een stuk rooskleuriger dan pakweg enkele weken geleden. De gewenste verhogingen worden namelijk daadwerkelijk doorgevoerd in de noteringen. Ook de DCA Beursprijs 2.0 zet een forse stap naar boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het varkensaanbod in Noordwest-Europa heeft nog 1 hindernis te nemen. In de zin dat er nog 1 gebroken slachtweek aan zit te komen, vanwege de uitval van 1 slachtdag met Pinksteren. Toch heeft de markt hier weinig last van. In Duitsland ging de varkensprijs (de VEZG-notering) deze week met €0,05 omhoog tot €1,43 per kilo. Deze bewegingen werden, zonder al te veel weerstand, opgevolgd door de grote Duitse slachterijen.

Opmaat naar meer
In Nederland steeg de notering bij Compaxo met €0,02 tot €1,25 per kilo. De notering van Westfort steeg met €0,01 tot €1,26 per kilo. Deze bewegingen kunnen over de gehele linie gezien worden als een opmaat naar hogere varkensprijzen. Zeker omdat de Internetbeurs vrijdag 18 mei de verwachtingen in de markt verder aanwakkerde. De notering verlegde de grens opnieuw naar boven door met €0,04 te stijgen tot €1,50 per kilo.

Het zijn bewegingen waar veel varkenshouders op zitten te wachten. Zij zijn tot nu toe geconfronteerd geweest met oplopende voer-, en mestprijzen, terwijl de varkensprijs dit jaar per saldo nog nauwelijks is gestegen.

Ook de vraag naar hammen trekt wat aan 

Verbetering op de vleesmarkt
De Europese slachterijen spreken over betere afzetmogelijkheden op de vleesmarkt. Zo laat Danish Crown weten dat de vraag naar vleesonderdelen voor op de BBQ in de afgelopen weken behoorlijk is gestegen. Dat zorgt ervoor dat de ruime vleesvoorraden teruglopen en dat is iets wat de varkensprijs opwaartse potentie biedt. Ook de afzet van de hammen trekt wat aan. Daarbij blijven de weersvoorspellingen naar volgende week toe redelijk fraai.

Dat de afzet naar China minder voorspoedig verloopt, is een bekend verhaal. Toch geldt het negatieve sentiment niet voor de gehele Aziatische afzet. Zo is de afzet in Japan wel stabiel tot goed. De afzet in het Verenigd Koninkrijk (VK) valt weer wat tegen. Zo is de baconimport in het eerste kwartaal met 25% gedaald tot 46.000 ton, waar Nederland een belangrijke leverancier van is. Ook de import van varkensvlees en slachtbijproducten daalde aanzienlijk. Daar staat tegenover dat de Britse import van verwerkte vleesproducten wat toenam. Procentueel gezien leverde Denemarken (-36%) het meeste in. De Nederlandse export legde 6% toe.

Aanbod steeds overzichtelijker
In Duitsland droogt het aanbod, als gevolg van een goede vraag naar varkens, meer op. In Nederland is het aanbod nog steeds ruim, maar daar komt de komende weken waarschijnlijk verandering in als de gebroken slachtweken voorlopig verleden tijd zijn. Een positief aanknopingspunt in deze is dat het gemiddelde slachtgewicht vorige week met 30 gram daalde tot 96,60 kilo. Dit betekent dat er steeds minder zware varkens zijn.

Op basis van de positieve draai in de markt plust de DCA Beursprijs 2.0 daarom met €0,05 tot €1,36 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens plust met €0,04 tot €1,09 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 21) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,36 (+€0,05) per kilo €1,34 - €1,37 13 €1,356
Levend €1,09 (+€0,04) per kilo €1,07 - €1,10 12 €1,087
Toelichting DCA-Markten: Duitsland zet de toon, waardoor Nederland niet achter kan blijven. Dat is in het kort de situatie op de Nederlandse varkensmarkt. Hoewel we de komende week nog te maken hebben met een gebroken slachtweek als gevolg van 2e Pinksterdag, worden de signalen sterker dat een week met krapte in het aanbod van varkens ophanden is. Door het weer groeien de varkens minder hard en wordt terughoudend met het in aanbod geven omgegaan. Handelaren die varkens afzetten op de Duitse markt geven aan dat de trek op varkens groter is dan in Nederland. Een verdere stijging van de varkensprijs wordt komende woensdag dan ook niet uitgesloten. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden