Jaarcijfers over 2017

TopigsNorsvin dankt extra winst aan TN70-zeug

23 Mei 2018 - Wouter Baan

De resultaten van TopigsNorsvin tonen een stijgende lijn. Zo is de operationele winst over 2017 met 140% gestegen tot €9,4 miljoen, waarvan onderaan de streep €5 miljoen overblijft.

De coöperatie zegt dat de hogere winst te danken is aan de nieuwe zeugenlijn (TN70-zeug). Als gevolg van een toenemend aantal verkochte zeugen steeg de omzet van TopigsNorsvin met €20 miljoen tot €139 miljoen. Naar eigen zeggen valt de TN70-zeug goed in smaak bij varkenshouders. Zo sloot TopigsNorsvin recent nog een deal met de Russische varkensintegratie Cherkizovo.

Voor tweede jaar op rij winst 
Ook de verkoop van de eindbeergenetica zat afgelopen jaar in de lift; wereldwijd gezien steeg de omzet met 21%. Dankzij de groene cijfers stijgt de solvabiliteitsratio (verhouding van vreemd vermogen versus eigen vermogen) met 8 procentpunten tot 48%. Dat TopigsNorsvin groene cijfers schrijft, is overigens geen gegeven. In 2015 boekte de coöperatie nog een miljoenenverlies.

Geen dividend 
TopigsNorsvin betaalt geen dividend uit. Het verdiende geld gaat terug naar de organisatie en wordt gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. Wel hebben de leden van de coöperatie sinds vorig jaar de mogelijkheid om vermogen op te bouwen, via het programma 'Vermogen op naam'. Tot nu toe zijn de betreffende certificaten niet verhandelbaar noch inwisselbaar. Wel is het waarschijnlijk dat dit in de toekomst gaat gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden