Brief vanuit varkenssector

'Aanscherpen normen is onzorgvuldig'

25 Mei 2018 - Kimberly Bakker

Verschillende belangenbehartigers, adviesbureaus en fabrikanten van luchtwassers sturen een brief naar staatsecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Daarin roepen zij op om de voorgenomen wijzigingen in het geurbeleid in de veehouderij op te schorten.

"Naar onze mening is het prematuur, onzorgvuldig en tevens onevenredig om de geurreductiepercentages van combiluchtwassers gelijk te stellen met enkelvoudige luchtwassers", zo blijkt uit een persbericht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). De partijen maken bezwaar en roepen varkenshouders om op dit ook te doen.

Onderzoeksresultaten
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aanpassingen voorgesteld aan de Regelingen 'geurhinder en veehouderij' en 'ammoniak en veehouderij'. Dit omdat uit onderzoeken blijkt dat gecombineerde luchtwassers minder geur reduceren dan aanvankelijk werd gedacht.

Ze gaat hiermee voorbij aan de gedane investering

Het maakt dat Van Veldhoven een flinke aanscherping wil van de emissienormen voor combiluchtwassers, en dat heeft grote gevolgen voor de vitalisering van de varkenshouderij. "In het voorstel gaat zij volledig voorbij aan de gedane investeringen van varkenshouders, om zodoende te voldoen aan de normen voor geur- en ammoniakuitstoot," zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Krachten bundelen
Dit heeft ervoor gezorgd dat de POV, LTO Nederland, agrarische adviesbureaus en een vertegenwoordiging uit de klankbordgroep fabrikanten van luchtwassers de krachten hebben gebundeld. Zij willen in gesprek met Van Veldhoven om haar te weerhouden deze aanpassingen door te voeren. "De onderzoeksresultaten, de impact en de verantwoordelijkheden moeten nader worden geduid, voordat er beslissingen worden genomen," aldus Jansen.

In een reactie roepen de partijen de staatssecretaris op om met de sector in gesprek te gaan. Ook vragen zij om verder onderzoek, omdat er nog vragen zijn over de meetresultaten en conclusies van het onderzoek. Daarnaast stellen zij voor om een plan op stellen: hoe de kwaliteit van luchtwassers te verbeteren, met een meetprotocol naar feitelijke geuruitstoot en een introductie van een proefstalstatus voor geur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden