Nieuws Export

Landbouw verdient 1 miljard aan Britse afzet

18 Juni 2018 - Wouter Baan

Met de brexit in het verschiet, nemen de exportverdiensten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) toe. In 2017 verdiende de land- en tuinbouwsector €1 miljard aan de afzet naar het VK, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is landbouwexport de vijfde lucratiefste pijler.

De handel met het VK leverde Nederland afgelopen jaar per saldo €22,7 miljard op, wat gelijk is aan 3,1% van het bruto binnenlandse product. Daarmee is het VK, na Duitsland, de belangrijkste handelspartner. De export van goederen (van eigen makelij) vertegenwoordigt het grootste aandeel binnen de exportverdiensten. Echter, vergeleken met 2016 is een daling zichtbaar van ruim 2% tot €10,33 miljard.

De verdiensten aan wederuitvoer stegen licht tot €2,88 miljard; dit geldt ook voor de dienstenexport (€9,46 miljard). De handel met het VK genereerde in 2017 tevens 218.000 voltijdsbanen.

Vleesexport trekt aan, na terugval in 2016

Landbouwexport trekt aan
De landbouwexport behoort binnen de 5 economische pijlers die €1 miljard (of meer) verdienen aan de handel met het VK. Vergeleken met 2015 namen de verdiensten toe; in dat jaar leverde de handel met de Britten €944 miljoen op. De toegenomen verdiensten in 2017 corresponderen overigens niet met de geluiden uit het veld. Exporteurs ‘klagen’ over moeilijke(re) afzetmogelijkheden, vanwege onder meer de devaluatie van het Britse pond.

De uitvoerwaarde van landbouwgerelateerde goederen steeg in 2017 met bijna €43 miljoen tot €5,88 miljard. Hierin is de export van groenten en fruit de grootste groep; de exportwaarde overschreed voor het eerst de grens van €2 miljard. Ook de vleesexport krabbelde wat op, na een terugval in 2016. De afzet pluste met €11 miljoen tot €1,37 miljard. Echter, dit is nog wel onder het niveau van de jaren tussen 2012 en 2015. Toen kwam de vleesexport steevast boven de €1,4 miljard uit.

Zuivelexport neemt toe
Wat verder opvalt, is dat de boterexport (melkvet) bijna verdubbeld is tot €73,4 miljoen. De export van zuivelproducten (inclusief eieren) zat sowieso sterk in de lift en pluste met ruim €60 miljoen tot €441 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden