Nieuws Landbouwtelling CBS

In 2019 minder dan 4.000 varkensbedrijven

27 Juni 2018 - Wouter Baan - 6 reacties

Het aantal varkensbedrijven in Nederland daalt hard. Ook in het afgelopen jaar hebben 140 varkensbedrijven de deuren gesloten, zo blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Als deze trend doorzet, zijn er binnen 1 jaar minder dan 4.000 varkensbedrijven. De dalende trend heeft echter (nog) geen effect op het aantal varkens.

Uit de apriltelling, die wordt gebaseerd op de Gecombineerde opgave, blijkt dat het aantal varkensbedrijven is geslonken tot 4.160 stuks. In 2014 telde Nederland nog 5.110 bedrijven, wat betekent dat er de afgelopen 4 jaar bijna 1.000 bedrijven zijn gestopt. In de afgelopen 5 jaar werden jaarlijks gemiddeld 274 varkensbedrijven gesloten. In deze periode zaten, qua verdiensten, zowel goede als slechte jaren. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een constante daling. 

Hoeveel bedrijven nog gaan stoppen, is niet bekend 

Stoppersregeling
Dit betekent dat het aantal varkensbedrijven volgend jaar zeer waarschijnlijk onder de grens van 4.000 uitkomt. Op 1 januari 2020 eindigt de zogeheten stoppersregeling. Dit betekent dat er voor die tijd nog de nodige varkenshouders stoppen. Deze ondernemers draaien waarschijnlijk nog een aantal rondes om vervolgens eind 2019 de handdoek in de ring te gooien. Hoeveel varkensbedrijven uitvloeien, is lastig in te schatten. Banken en accountants zijn over het algemeen terughoudend in het verschaffen van duidelijkheid.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onthult op korte termijn de plannen voor de warme sanering in de varkenshouderij. Ook die regeling brengt de nodige stoppers met zich mee. Naast dat deze regeling stoppers faciliteert, stuurt de warme sanering waarschijnlijk ook aan op minder dieren middels het opkopen van varkensrechten. Hoeveel varkensrechten uit de markt worden gehaald, zal de komende maanden duidelijk worden.

Nimmer zoveel biggen 
Hoewel het aantal bedrijven rap afneemt, blijft de varkensstapel redelijk op peil. In het afgelopen jaar was zelfs sprake van een lichte toename (+1% tot 12,5 miljoen varkens). Het aantal fokvarkens groeide met 12.000 tot 1,17 miljoen. Het aantal vleesvarkens bleef nagenoeg stabiel met 5,63 miljoen dieren. Dit betekent dat de varkensbedrijven steeds meer dieren houden.  

De grootste toename zit in het aantal biggen. Die groep groeide het afgelopen jaar met krap 100.000 stuks tot 5,7 miljoen dieren. Dit is het hoogste aantal sinds de eeuwwisselingen. Het groeiend aantal biggen is tevens verklarend voor de neerwaartse druk op de biggenprijs, die sinds enkele weken van kracht is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Marco 27 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879062/in-2019-minder-dan-4000-varkensbedrijven][/url]
De warme sanering is een uitrookbeleid
Abonnee
boerke 28 Juni 2018
De bpp prijs zorgt er voor dat de fokkerij op termijn helemaal kapot gaat , omdat er al jaren niet marktconform genoteerd wordt. Kijk maar naar de laatste 2 weken. Alle noteringen zakken 4 euro, de bpp 2.5 euro. Hierdoor komen er steeds meer biggen ,terwijl de mester er mee stopt omdat het niet meer haalbaar is. De wal keert het schip zegt men dan. En we staan nu op het punt dat dit gebeurd. Deze prijs moet bepaald worden door handelaren die zelf geen fokkerijen hebben.
Adrie.mulders@hetnet.nl 28 Juni 2018
Ja,boerke,eigenbelang heet dat,en wij accepteren dat zie je wel!,
nieuwe mester 28 Juni 2018
gewoon geen biggen op deze notering kopen
direct mee beginnen
Hogman 28 Juni 2018
BPP prijs zou transparant zijn
Een transparante markt is een markt waarbij alle kopers en verkopers volledig op de hoogte zijn van alle omstandigheden die de koop en verkoop beïnvloeden.
Volgens mij zijn er geen kopers toegelaten in het prijspanel.
Zolang de koper zich houdt aan deze prijsstelling gaat de handelaar die ze verkoopt echt geen druk zetten om tot extra verlaging over te gaan .Zijn commissie blijft immers altijd hetzelfde. Blijft natuurlijk bijzonder dat een internetpagina beheerder het laatste woord heeft.
Wel makkelijk voor de handelaar... daar kan hij zich dan mooi achter schuilen
Johan 28 Juni 2018
Mijn hokken staan reeds anderhalf jaar leeg. Aan 30 mogen ze me bellen. Hier in België enkel een ijskoude sanering, dit wil zeggen zelf, en op eigen kosten, zo snel mogelijk, je verlieslatend boeltje opruimen. Maak er gebruik van Nederlanders!
Frans 29 Juni 2018
Beter lezen, er zijn nog twee keer zoveel vleesvarkenshouders dan puur zeugenhouders. De laatste stoppen wanneer het niet meer loont. De eerste weten van geen ophouden of verdienen gewoon goed.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden