Inside Varkens

Varkensprijs VS alweer in negatieve spiraal

29 Juni 2018 - Wouter Baan

De varkensstapel in de Verenigde Staten (VS) heeft opnieuw een record verbroken. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) telde op 1 juni 3% meer varkens dan 1 jaar eerder. Wat betekent dit voor de Amerikaanse varkensprijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de stijging komt de omvang van de varkensstapel uit op 73,5 miljoen dieren. Ook vergeleken met de telling van het eerste kwartaal (maart) is sprake van een minimale groei (1%). In 1 jaar tijd groeide ook het aantal fokzeugen; met 3% tot 6,32 miljoen dieren. Er is, vergeleken met de telling van maart, een groei van 2% zichtbaar.

Tussen de maanden maart en juni waren 3,12 miljoen zeugen drachtig. Het aantal levend geboren biggen per worp noteerde gemiddeld 10,63, vergeleken met 10,55 in dezelfde periode in 2017.

4

procent

meer biggen in 2018

Recordaantal biggen
In 1 jaar tijd groeide het aantal biggen het hardst. Het USDA noteerde begin juni 33,2 miljoen biggen, een groei van 4%. Sinds het Amerikaanse ministerie de telling bijhoudt, noteerde de biggenstapel nimmer dergelijke aantallen. Het USDA verwacht dat het aantal drachtige zeugen tussen juni en september stijgt tot 3,17 miljoen. Dit, in combinatie met een recordaantal biggen, maakt dat er nog het nodige aanbod in de pijplijn zit.

Tegenover de groeiende varkensstapel staat extra slachtcapaciteit. De afgelopen jaren hebben diverse slachterijen de capaciteit opgeschroefd. Dit maakt dat een recordaantal varkens niet per se prijsdruk hoeft te geven; zo blijkt ook uit de stijgende varkensprijs van de afgelopen maanden. Al is deze stijging inherent aan het seizoenspatroon op de Amerikaanse varkensmarkt.

Varkensprijs daalt alweer
Echter, extra slachtingen betekent ook meer vleesproductie waar een afzet voor gevonden moet worden. Door de importheffingen van China en Mexico zal dat er niet gemakkelijker op worden. De verwachting is dat de handelsoorlog de Amerikaanse varkensprijs in het komende kwartaal onder druk zet. Afgelopen week vond de ommekeer op de varkensmarkt plaats; zo daalde de Iowa/Minnesota-notering de afgelopen dagen van $1,84 per kilo tot $1,70 per kilo.

Historisch gezien tikt de Iowa/Minnesota-notering medio juni het hoogtepunt aan, om vervolgens tot november een dalende trend aan te nemen. Vaak vindt er tussendoor (in september) nog een korte opleving plaats, vooral gesteund door de binnenlandse vraag. Gezien het aantal varkens en de opgelegde handelstarieven ligt voor dit jaar eenzelfde scenario klaar en lijkt de varkensprijs op weg naar (fors) lagere niveaus. De voorspellende werking die de Amerikaanse varkenstermijnmarkt heeft, wijst tevens een neerwaartse tendens aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden