Inside Varkens

Deense varkensprijs nadert crisisniveau

4 Juli 2018 - Wouter Baan

De varkensprijzen in Europa laten een wisselend beeld zien. In het gros van de landen laten de noteringen een stabiel beeld zien, al noteren Denemarken en Spanje tegenstrijdig van elkaar. De varkensprijs van Danisch Crown nadert ondertussen een historisch dieptepunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe zuidelijker in Europa, hoe gemakkelijker de varkensprijzen de weg naar boven vinden. In de ISN-prijsvergelijking laat de Spaanse notering sinds medio mei een stijgende lijn zien. De notering pluste afgelopen week met €0,013 tot €1,632 per kilo. Ook de Franse varkensprijs zit in de lift en pluste afgelopen week met €0,011 tot €1,415 per kilo.

Stijgende trend in Spanje
De stijging in Spanje is een gevolg zijn van een krap aanbod. Gedurende het eerste kwartaal was er in Spanje een run op (Nederlandse) biggen, om zodoende de krapte op de binnenlandse markt op te vangen. Deze krapte werkt nu waarschijnlijk door in het aanbod slachtrijpe vleesvarkens, gezien de slachtgewichten dalen. Ook de toestroom van toeristen geeft de Spaanse varkensprijs de nodige steun.

In Noordwest-Europa is geen zicht op stijgende prijzen. De noteringen in Duitsland (€1,386), Nederland (€1,341) en België (1,297) noteren al enkele weken stabiel. Nu de zomerperiode eraan komt, wordt de druk op de noteringen groter. Dit liet ook Vion deze week weten.

De Internetbeurs tendeert ondertussen neerwaarts en ging 3 juli met €0,02 naar beneden tot €1,49 per kilo. Daarmee is de afstand met de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering: €1,44 per kilo) nog niet op gespannen voet komen te staan, gezien de bandbreedte doorgaans €0,05 per kilo bedraagt. Echter, in de markt wordt wel rekening gehouden met het feit dat de Duitse varkensprijs binnen enkele weken terug in prijs gaat.

Dalingen in Denemarken
In Denemarken is de neerwaartse lijn al ingezet. Zo daalde de Deense varkensprijs de afgelopen 2 weken met €0,05 tot €1,287 per kilo, als gevolg van lagere varkensprijzen bij Danish Crown en Tican. De verlaging past in het beeld dat Danish Crown over de markt schetst. De slachterij spreekt al enige tijd over een trage afzet in Europa en veel concurrentie op de afzetmarkten daarbuiten. Daarbij zijn er in Denemarken fors meer varkens dan voorgaande jaren. 

Ondertussen nadert de varkensprijs van Danisch Crown het laagste punt in jaren. De varkensprijs noteert nu 8,50 Deense kronen per kilo, omgerekend naar euro's is dat €1,14 per kilo. In het tweede decennia van de eenentwintigste eeuw werd alleen in 2015 en 2016 kortstondig lager genoteerd. Het hele jaar al oefent dit druk uit op de Deense varkensprijs. Dit blijkt ook uit de DCA Pig index, waar Denemarken dit jaar al duidelijk achterblijft op de rest.De varkensprijs van Danisch Crown noteert, historisch gezien, op een laag niveau. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden