Nieuws Varkens

Varkensrechten bewegen minimaal

12 Juli 2018 - Herma van den Pol - 3 reacties

Op de meeste plaatsen neemt de omvang van de varkenshouderij af, maar dit gaat niet op voor Overijssel. Daarbij gaat het echter wel om een kleine groei, wat aangeeft dat de varkensrechten minimaal bewegen. Toch zijn er sinds 2010 zo'n 300.000 varkenseenheden minder gekomen.

De provincie Noord-Brabant telde in 2010 de meeste varkensrechten en dat is in 2017 nog steeds zo. Op de tweede en derde plaats volgen Gelderland en Limburg, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In al deze regio’s laat het aantal rechten echter wel een krimp zien. Het gaat om dalingen van 2,5% tot 8%, waarbij Gelderland de grootste afname noteert.

Klein deel is verhuisd
In totaal zijn er 300.000 varkensrechten uit het veld verdwenen. "Van die rechten werd echter maar een klein deel naar een andere provincie verplaatst", aldus Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS. Overijssel laat een sterke toename van de rechten zien, waarbij opgemerkt moet worden dat er voor 2010 meer varkens aanwezig waren en de sector (ten opzichte van 1998) gekrompen is. Op andere plaatsen hebben de aantallen slechts kleine aanpassingen ondergaan.

Warme sanering?
De cijfers laten zien dat er nog voldoende rechten in het veld zijn die momenteel niet gebruikt worden. In combinatie met de roep om sloopvergoedingen wordt duidelijk dat de sector de plannen voor de warme sanering als een kans ziet om van de oude stallen af te komen. Dit terwijl de politiek eerder inzet op minder dieren. De uitwerking gaat van de plannen moet uitwijzen hoe deze verschillende invalshoeken elkaar gaan vinden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Twijfelende Varkenshouder 12 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879248/varkensrechten-bewegen-minimaal][/url]
Deze is geen warme sanering meer lauw of haast koud idd voor meeste geen zin.
Het plan bv van Vogelaar met 50% korting op varkensrechten als ze omgeruild worden met fosfaatrechten zou de varkenshouder veel meer opleveren wellicht ca €300 a €400 per varkensrecht dan .
dan heeft de varkensboer veel meer middelen om te stoppen en zou de 120 miljoen voor sanering van stallen in zijn geheel kunnen worden gebruikt.
Daarnaast netto voor heel Nederland veel minder mest en melkveebedrijven ook tevens geholpen 2 vliegen in 1 klap dan
Al met al zal wel weer niets worden zo.
tempo 3 September 2018
koeienboeren snakken naar fosfaatrechten waarom schot niet tussenuit tussen fosfaatrechten en varkensrechten?Veel varkenshouders willen stoppen als ze voor hun rechten wat meer zullen krijgen en de koeienboeren willen graag uitbreiden.
Dan word iedereen geholpen toch?
Theo 01 3 September 2018
Daar is 75% van de varkenshouders voor.
Omzetten met flinke afroming.
Maar de zogenaamde belangenbehartiger wordt gedomineerd door de blijvers. En deze blijvers denken dat ze met mestkosten van 25euro, politiek anti varken klimaat en hun niet werkende luchtwasser boer blijven.

,
Krulstaart 3 September 2018
Twee vliegen in 1 klap: De mogelijkheid geven bijvoorbeeld 40% van de varkensrechten te verkopen aan melkveehouderij maar dan VERPLICHT de overige 60% verkopen aan een collega varkenshouder. Dan hebben we een echte win-win-win situatie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden