Op de meeste plaatsen neemt de omvang van de varkenshouderij af, maar dit gaat niet op voor Overijssel. Daarbij gaat het echter wel om een kleine groei, wat aangeeft dat de varkensrechten minimaal bewegen. Toch zijn er sinds 2010 zo'n 300.000 varkenseenheden minder gekomen.
De provincie Noord-Brabant telde in 2010 de meeste varkensrechten en dat is in 2017 nog steeds zo. Op de tweede en derde plaats volgen Gelderland en Limburg, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In al deze regio’s laat het aantal rechten echter wel een krimp zien. Het gaat om dalingen van 2,5% tot 8%, waarbij Gelderland de grootste afname noteert.
Klein deel is verhuisd
In totaal zijn er 300.000 varkensrechten uit het veld verdwenen. "Van die rechten werd echter maar een klein deel naar een andere provincie verplaatst", aldus Cor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS. Overijssel laat een sterke toename van de rechten zien, waarbij opgemerkt moet worden dat er voor 2010 meer varkens aanwezig waren en de sector (ten opzichte van 1998) gekrompen is. Op andere plaatsen hebben de aantallen slechts kleine aanpassingen ondergaan.
Warme sanering?
De cijfers laten zien dat er nog voldoende rechten in het veld zijn die momenteel niet gebruikt worden. In combinatie met de roep om sloopvergoedingen wordt duidelijk dat de sector de plannen voor de warme sanering als een kans ziet om van de oude stallen af te komen. Dit terwijl de politiek eerder inzet op minder dieren. De uitwerking gaat van de plannen moet uitwijzen hoe deze verschillende invalshoeken elkaar gaan vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879248/varkensrechten-bewegen-minimaal][/url]