Inside Varkens

Varkens zijn in het zuiden meer waard

18 Juli 2018 - Herma van den Pol

Als gevolg van het weer staan de slachtgewichten onder druk, maar dat geldt ook voor het aanbod. Hoewel dit doorgaans hogere prijzen inhoudt, gaat dit niet voor heel Europa op. Zo worden de varkens in het zuiden meer waard, maar zijn er sterke afwaarderingen in Denemarken en Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de Europese ISN-prijsvergelijking komt naar voren dat de tweedeling in de markt steeds groter wordt. Zo profiteren de zuidelijke landen van minder aanbod, lichtere varkens en veel toeristen. Het levert hogere prijzen op. In Spanje neemt de prijs toe tot €1,652 per kilo, een plus van €0,007. Dit terwijl Italië de prijs stabiel houdt op €1,823. 

1,256

euro

is de laagste prijs in Europa

Italianen lopen uit
Het gat tussen de Italiaanse en Nederlandse prijs is altijd al relatief groot geweest, maar deze keer begint de afstand wel erg groot te worden. Dit omdat Nederland, samen met Denemarken, de varkensprijs verlaagd heeft. Beide landen noteren een min van €0,030 per kilo, wat prijzen oplevert van €1,311 per kilo in Nederland en €1,256 in Denemarken.

De Nederlandse prijs veroorzaakte veel reuring onder de varkenshouders, maar het zijn de Denen die de laagste prijs in Europa betalen. Dat is iets wat voor het laatst in 2013 gebeurde. En dat is niet echt goed nieuws, wat uit historische data blijkt dat de Nederlandse en Deense prijs elkaar vaak opzoeken.

Sentiment regeert
De prijsverlaging is overigens een opmerkelijke zet, welke vooral ingegeven is door het negatieve sentiment op de varkensmarkt. Echter, daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aanbod van levende varkens in deze gebieden krapper is en de gewichten lager zijn. Deze situatie zal waarschijnlijk gedurende de zomervakantie blijven bestaan.

De geschetste situatie is de reden dat veel spelers op de Duitse markt rekening houden met stabiele prijzen. Mocht het sentiment veranderen, dan kan de markt weleens drastisch omslaan. Echter, het kan ook de andere kant opgaan. Dit omdat de eerste landen overgegaan zijn tot het doorvoeren van verlagingen. Het worden in ieder geval nog spannende weken. De varkensprijzen in Zuid-Nederland noteren boven het niveau van Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden