Nieuws Dierziekte

Verzekeren tegen Afrikaanse varkenspest?

12 September 2018 - Wouter Baan

In de Verenigde Staten (VS) krijgen varkenshouders de mogelijkheid om zich te verzekeren tegen de gevolgen van een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. In Nederland is een dergelijke verzekering nog ver weg.

Het verzekeringsbedrijf James Allen Insurance heeft begin september verzekeringen gelanceerd voor Afrikaanse varkenspest en mond-en-klauwzeer. De verzekeraar ziet hier een groot belang voor, want een uitbraak kan flinke schade aanrichten in de sector. Tim Craig, CEO van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf, laat weten dat het hun taak is om boeren te beschermen tegen de economische schade die dan ontstaat.

Het bedrijf acht het tijdstip geschikt om met een dergelijke verzekering te komen, gezien de dierziekte momenteel flink om zich heen grijpt in China en Europa. In de VS is nog geen uitbraak vastgesteld. Wel maken varkenshouders zich zorgen dat het virus overslaat. James Allen Insurance is geen onbekende voor de Amerikaanse veehouders; ze waren namelijk ook de eerste met het aanbieden van dekkingen tegen de uitbraken van het PED- en het PRRS-virus.

Geen vraag in Nederland
In Europa rukt de ziekte vanuit Polen op naar Duitsland. Ook in Nederland is een uitbraak niet uit te sluiten. Een verzekering tegen een dierziekte als de Afrikaanse varkenspest of mond-en-klauwzeer is nog ver weg, zo vertelt Benjamin Overkleeft, adviseur bij LTO Verzekeringen. "Voor verzekeraars is het lastig om dekkingen aan te bieden, omdat het risico lastig in te schatten is." 

Daarbij is het de vraag of Nederlandse veehouders daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Hij signaleert in de praktijk meer vraag naar verzekeringen tegen stalbranden. Overkleeft wijst erop dat varkenshouders zich in het verleden konden verzekeren tegen dierziektes (zoals Aujeszky en de klassieke varkenspest), via de Porcopol-verzekering. Dat was een initiatief van onder meer Rabobank, Interpolis en LTO Nederland. "Wegens een gebrek aan belangstelling is deze verzekering in 2012 opgeheven." 

In de jaren dat de verzekering tegen dierziekten wel bestond, is er nooit schade uitgekeerd. Overkleeft denkt dat er in de toekomst mogelijk weer vraag komt naar een verzekering als Porcopol, al ontstaat de interesse waarschijnlijk pas bij een uitbraak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden