Nieuws Dierziekte

Afrikaanse varkenspest uitgebroken in België

13 September 2018 - Wouter Baan - 23 reacties

Het noodscenario voor de varkenssector in Noordwest-Europa dreigt waarheid te worden. Bij 2 dode wilde zwijnen in België is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Daarmee is het virus, sinds de laatste uitbraak in 1985, weer terug.

De uitbraak is donderdag 13 september vastgesteld door het Federaal Agentschap in de provincie Luxemburg (gemeente Étalle), wat in het uiterste zuiden van België ligt en beter bekend is als de Ardennen. De autoriteiten doen er alles aan om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo komen er regels in natuurgebieden en worden er ook preventiemaatregelen ingesteld voor varkensbedrijven.

Tot nu toe beperkten de uitbraken zich tot het oosten van Europa, ongeveer 1.000 kilometer verderop. De kans dat de dierziekte op korte termijn in West-Europa zou uitbreken, werd door kenners als klein geacht. Deze geruststellende gedachte blijkt dus niet waar te zijn.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Schouten kijkt situatie aan
Wat de gevolgen van de uitbraak op de korte termijn zijn, is op het moment nog niet bekend. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft aangegeven nog geen extra maatregelen te treffen, waarbij de bestaande voorzorgsmaatregelen gewoon blijven gelden.

De transporteurs die varkens vervoeren uit landen waar Afrikaanse varkenspest heerst (nabij de grensovergang met Nederland), moeten extra gereinigd worden. Ook wordt de Nederlandse wilde zwijnenpopulatie regelmatig gemonitord. Schouten: "Ik bespreek de ontstane situatie met de provincies om te bezien welke maatregelen nodig zijn."

Bedreiging voor economie 
Ook de Europese Commissie zegt de situatie nauw te volgen en ziet de strijd tegen de dierziekte als een prioriteit. Dit omdat de ziekte een bedreiging is voor de economie van de Europese Unie; in het bijzonder voor de varkenssector. Denemarken heeft al concreet maatregelen genomen en verbied diertransporten van en naar Wallonië (België) en Luxemburg. Ook de Franse minister van Landbouw heeft aangegeven na te denken over preventiemaatregelen.

Eerder gaven diverse Aziatische landen al aan te stoppen met het importeren van varkensvlees uit besmette landen. Zo hanteert Japan een importverbod op Pools varkensvlees. Vergelijkbare maatregelen hangt nu ook de Belgische varkenssector boven het hoofd. De kans is groot dat België zelf ook met strenge maatregelen gaat komen, zoals dat in het verleden ook gebeurde. 

Geografisch zeer ongunstig 
Geografisch gezien is de uitbraak in Étalle zeer ongunstig. De regio grenst namelijk aan Frankrijk en Luxemburg, terwijl ook Duitsland niet ver weg is. De wilde zwijnen in het gebied migreren over de landsgrenzen, wat het niet onwaarschijnlijk maakt dat de dierziekte overslaat naar die landen.

Ook Nederland is relatief dichtbij, gezien de afstand tot Maastricht (over de weg) zo'n 150 kilometer bedraagt. Wel is het een meevaller dat de provincie Luxemburg een varkensarmgebied is, zo laat een kenner weten.

Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
Abonnee
Jan 13 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879943/afrikaanse-varkenspest-uitgebroken-in-belgie][/url]
Dit is heftig, wat zal dit gaan betekenen???
Abonnee
boerke brabant 13 September 2018
ik hoop dat we nu met behulp van het leger de wilde zwijnen een echt gaan opruimen, al zal onze grote vriend van hout zich er met hand en tand tegen verzetten
tempo 13 September 2018
hoe triest het ook is afschieten is enigste optie nu
Jos 13 September 2018
Altijd word de jacht slecht bekeken maar nu de wilde zwijnen een gevaarlijke ziekte hebben moet zelfs het leger er bij te pas komen? Die weten niet s eens wat een varken eet laat staan wanneer ze ze moeten schieten. Echt slecht dit!
Abonnee
boerke branant 13 September 2018
ik denk dat je onze militairen zwaar onderschat jos, als ze met vele op pad gaan
hebben ze er vlug veel te pakken
bookeskook 13 September 2018
De populatie met wilde varkens is totaal uit de hand gelopen. Onze natuurvrienden hebben straks wat uit te leggen als er bedrijven besmet raken en geruimd moeten worden. De economische schade gaat nu sowieso al giga zijn!
Abonnee
Jan 13 September 2018
Hekken plaatsen kan ook, al duurt het vast veel te lang voordat de overheid akkoord is
truus 13 September 2018
van den hout hoopt nu op verspreiding kan de varkens sector meteen gesaneerd worden in brabant feest op t provincie huis met de (beelden) varkens voor de deur daar!
Abonnee
boerke brabant 13 September 2018
ik vrees dat je gelijk hebt truus, dit is wat van hout en spierings willen
Abonnee
boerke brabant 13 September 2018
kijk maar effe op uitzending gemist van de monitor, van afgelopen dinsdag, daar zie je van hout al grinikken
Premiumpig 13 September 2018
Afschieten,En strignine inzetten,
Abonnee
Kjol 13 September 2018
Kans voor de Canadezen om straks volop aan de EU te leveren als bedrijven op slot gaan. Eerst de prijs nog omhoog.
kempenboer 14 September 2018
Ik ben benieuwd hoe het daar gekomen is. Heel simpel: of in Duitsland zit ook al AVP, of er zijn in Polen zwijnen "gered" en daar uitgezet.
peter 14 September 2018
Als de "natuur instanties"ze niet willen schieten en liever willen dat de wilde zwijnen een gruwel dood sterven t.g.v het virus en ook nog graag zien dat er heel veel varkens in de stallen gaan sterven . Is mijn vraag hebben de natuurinstanties wel liefde voor de dieren?
bookeskook 14 September 2018
@peter; hun liefde voor dieren is er een zoals meegekregen van de onnadenkende kleuterschooljuffen, o wat snoezelig, o wat lief. De bestuurders van die stichtingen, noem het maar bedrijven hebben maar een doel; zoveel mogelijk geld binnenhengelen door van alles te blijven roepen. Als ze stil vallen houdt hun geldstroom ook op!
Als er bedrijven geruimd moeten gaan worden, wat ik niet hoop, dan hebben ze zelf pas wat veroorzaakt met hun kortzichtigheid!
Knor 14 September 2018
Ben bang dat onze minister nog nooit een dierziekte heeft meegemaakt en de ernst van deze situatie niet inziet. Wat mij betreft direct opschakelen wat reinigen en ontsmetten betreft en een verplichte ophokplicht voor alle varkens die buiten lopen. Een guste scharrelzeug achter 2 stroomdraden is voor de wilde zwijnen niet te weerstaan hier is de natuur niet tegen te houden.
xx 14 September 2018
Als er toch geschoten gaat worden pak dan ook gelijk de ganzen mee. Dit is ook een drama.
Jb 14 September 2018
Die zwijnen die ze gevonden hebben hoe komen die in België Duitsland en Frankrijk zijn er nog vrij van toch hebben ze er twee gevangen en in België losgelaten linkse activisten staan gaan over lijken of heb ik het mis weet iemand meer als je varkens hebt sterkte we leven met jullie mee
john 14 September 2018
als ze opgepakt en uitgezet zijn kan de schade meevallen.. ik hoop dat het waar is.
Elevation 14 September 2018
Afschieten zal slechts mondjesmaat mogelijk zijn, omdat je geen drukjacht kunt uitvoeren of zoals reeds geschreven : het leger inzetten.
De wilde zwijnen zullen zich dan te snel in andere gebieden verplaatsen, waardoor het virus sich nog sneller uitbreiden kan.
bookeskook 14 September 2018
De EU stuurt wat ambtenaren naar Belgie, het zal zo opgelost zijn, toch!?
Peter 14 September 2018
Hoeveel fosfaat gaan die wilde varkens eigenlijk produceren?
Abonnee
info 16 September 2018
onze dierenvrienden moeten nu toch eindelijk beseffen wat er voor veel gezinnen die in de varkenshouderij hun brood verdienen op het spel staat . Jaren lang werden wilde varkens beschermd door een minimaal afschot- beleid en hebben honderden hectares mais en grasland verwoest van boeren waar bijna of geen vergoeding tegenover staat . Nu staat de volksgezondheid centraal en zal er moeten worden ingegrepen met afschot van ALLE wilde zwijnen om erger te voorkomen.
Abonnee
Vrij grof 17 September 2018
Je zou dat groene spul aansprakelijk moeten kunnen stellen, dan zijn de praatjes snel over.
Dat die groenen nergens verstand van hebben zie je aan het project O.V.P. Totale dierenbeulerij, ook voor komende winter !!
Door de droogte hebben de dieren geen voedsel genoeg gekregen door verdroging. En de 50000 ganzen hebben ze ook maar even vergeten dat die daar ook voor een gedeelte van moeten eten.
Opsluiten die lui.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden