Shutterstock

Inside Varkens

Laatste verlaging voor DCA BestPigletPrice?

1 Oktober 2018 - Wouter Baan

De situatie op de biggenmarkt is nog altijd verre van rooskleurig. Een daling van de DCA BestPigletPrice is daarom onvermijdelijk, al lijkt ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt wordt al weken gekenmerkt door een gebrek aan vraag. Het aanbod losse koppels oefent grote druk uit. Dit is ook in Duitsland het geval, waar de prijs definitief is teruggezakt tot het laagste niveau ooit (€29 per big). Wel geeft de trendmelding aan dat de Duitse biggenprijs deze week niet verder zakt.

Weinig vertrouwen
De gelijkblijvende varkensprijs zou de biggenmarkt op papier enige steun moeten bieden. Of dit gemerkt wordt, is nog maar de vraag. De afzet in Duitsland wordt deze week bemoeilijkt door de uitval van 1 slachtdag. Los daarvan wachten Duitse vleesvarkenshouders nog altijd af met opleggen; in toenemende mate blijven afdelingen leeg. De kleinere graanoogst, waardoor de voerkosten stijgen, heeft daar ook mee te maken.

De Duitse biggenprijs in historisch perspectief. 

Bovendien is er weinig vertrouwen in een herstel van de varkensprijs. De biggen die worden opgelegd, komen in januari/februari als vleesvarkens op de markt. Dat is historisch gezien geen goede periode. Mogelijk neemt de interesse om op te leggen toe wanneer de vleesvarkens in maart/april slachtrijp zijn. Deze mogelijkheid wordt tegelijkertijd overschaduwd door het dreigingsgevaar van Afrikaanse varkenspest.

Gezien de huidige omstandigheden gaat de afzet in Nederland (de vaste koppelingen) redelijk. Het aantal losse koppels is echter groot en het lukt handelaren (bijna) niet om deze fatsoenlijk te verkopen.

Laatste verlaging BPP?
Zowel in Nederland als Duitsland zijn de noteringen gezakt tot historisch lage niveaus. Handelaren opteren steeds vaker dat verder verlagen geen zin heeft. Veel handelaren geven aan nog 1 keer te willen verlagen om dan een bodem te vormen. Op basis van de opgaven daalt de DCA BestPigletPrice met €1 tot €24 per big.

Vion corrigeert
De notering van Vion bleef de afgelopen 2 weken onveranderd, terwijl de andere varkensprijzen wel daalden. Daarom corrigeert de slachterij deze week met €0,04 tot €1,37 per kilo. Vion spreekt over een moeizame afzet met snel-dalende prijzen (voorstuk en bacon). Dit als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden