Shutterstock

Inside Voer

Wordt varkensvoer nog duurder?

9 Oktober 2018 - Wouter Baan

Hoewel de tarwe- en gerstprijzen zijn afgevlakt, blijft de prijs van varkensbrok stijgen. Volgen er de komende maanden nog meer verhogingen en wat is de verwachting voor de prijsontwikkeling van bijproducten?  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok in de afgelopen maand met €0,65 gestegen is tot €25,60 per 100 kilo. Daarmee reageert de notering op de stijgende grondstofkoersen.

Hogere gerst- en tarweprijs
De samenstelling van vleesvarkensbrok bestaat grotendeels uit tarwe en gerst. Diezelfde grondstoffen zijn de afgelopen maanden flink in waarde gestegen, als gevolg van slechte groeiomstandigheden in verschillende productieregio’s. Gedurende de zomer steeg de voertarweprijs (EU-Rotterdam) met tientallen euro’s tot boven de €220 per ton. Ondertussen (week 40) is de prijs weer gezakt tot €211 per ton.

Het verschil tussen de vleesvarkensbrok- en de voertarweprijs bedraagt historisch gezien (tussen 2013 en 2018) circa €66 per ton. Er is momenteel een verschil van €44 per ton. Gezien de tarweprijs een stevige bodem kent, gaat de prijs van vleesvarkensbrok nog een stijging tegemoet (zie onderstaande grafiek). Ook de mengvoerprijsindicator voorziet deze beweging.

Ook de andere varkensvoeders, zoals zeugenbrok en biggenkorrel, stegen de afgelopen maand in waarde. Ook de komende maanden zijn stijgingen in de prijs waarschijnlijk.

De prijs van vleesvarkensbrok wordt waarschijnlijk nog duurder. 

Bijproducten: stabielere periode?
Niet alleen brokprijzen, maar ook (natte) bijproducten worden duurder. Een krap aanbod is de drijvende kracht achter een reeks prijsverhogingen voor de tarwezetmelen, tarwegistconcentraten en reststromen uit de aardappel-, brood- en banketindustrie.

Ondertussen hebben leveranciers de prijs van tarwezetmelen (Bondatar, Corami, San van Gent) met €0,10 per procent droge stof verlaagd. Deze verlaging kan worden gezien als een correctie op eerdere prijsstijgingen. Het voordeel van bijproducten, ten opzichte van de actuele grondstofprijzen, was ook flink teruggelopen.

De beschikbaarheid van TGC Protiwanze verbetert, nadat de fabriek in het Belgische Wanze stil lag voor gepland onderhoud. De leveranciers gaan ervan uit dat het product beter beschikbaar wordt, waarmee de kans op verdere prijsstijgingen naar de achtergrond verdwijnt.

De verwachting is dat de prijs van tarwereststromen een stabiele periode ingaat, mede als gevolg van een minder krap aanbod. Dit geldt ook voor de zuivelreststromen, waar vraag en aanbod overwegend in balans zijn.

Aardappelreststromen
Voorgebakken aardappelproduct is wel (blijvend) schaars, als gevolg van de tegenvallende aardappeloogst. Verschillende fritesafnemers hebben de kwaliteitseisen bijgesteld, waarmee er minder product beschikbaar komt voor de veevoerindustrie. De markt van stoomschillen is beter in balans.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden