Shutterstock

Achtergrond Bestuurlijke onrust

Perikelen bij de POV duren voort

19 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

"De POV is een feit, de Producentenorganisatie Voor Varkenshouders staat als een huis." Met deze woorden kondigden Ingrid Jansen (voorzitter) en Eric Douma (vice-voorzitter) recent hun afscheid aan.

Tijdens de Algemene ledenvergadering (ALV) in november zouden de 2 bestuursleden door de voordeur afscheid nemen. Medio oktober besluiten Jansen en Douma per direct op te stappen. Wat is er aan de hand?

Met harde hand 
Wie de ontwikkelingen binnen de POV de laatste jaren heeft gevolgd, weet dat dit beslist niet vanzelf is gegaan. Ingrid Jansen heeft de belangen van de varkenshouders met veel passie in Den Haag behartigd, maar intern werd Jansen een 'iron lady' genoemd. Met harde hand werden mensen, die het niet met haar eens waren binnen de organisatie, er uitgewerkt.

Er is een hele lijst van mensen te maken die vertrokken zijn sinds de komst van Jansen, waarbij de meest in het oog springende misschien wel Willy van Gemert is. Van Germert is ex-bestuurder van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en staat bekend om zijn gedrevenheid. Mede door zijn doorzettingsvermogen wist NVV miljoenen binnen te slepen in de beruchte ‘Aujezsky-zaak’.

Deze NVV miljoenen ziet Jansen graag terecht komen bij de POV. Een deel van het geld is inmiddels ook al overgemaakt naar POV (zo’n €1,5 miljoen). Van Gemert stelde hier vraagtekens bij; hij vindt het van groot belang dat het geld op de juiste plek terecht komt. En dat zijn de NVV-leden. Ondanks de verstoorde relatie met Jansen, die voorzitter van de Stichting Gerechtigheid Aujezky was, hield hij vast aan zijn functie binnen dat bestuur.

Ferme beschuldigingen
In maart 2017 stapten Jansen en Douma ook al eens op. Dit leidde toen tot het vertrek van de andere bestuursleden: Frank Donkers, Johan van de Hal en Mark Tijssen. Volgens insiders is een 'dwarsligger' nu ook de reden van het onverwachte opstappen van het bestuurdersduo. Diverse ex-bestuurdsleden zijn volgens betrokkenen beschuldigd van zaken als zelfverrijking, machtsmisbruik of kregen te horen dat hun kritische toon hun carrière zou schaden.

Ook van Gemert werd destijds beschuldigd van onder andere zelfverrijking. In een interview met Pig Business gaf hij destijds aan dat een brief met de beschuldigingen voorgelezen is tijdens een bijeenkomst met varkenshouders in het Brabantse Berkel Enschot. Dat de man die zoveel geld heeft binnengehaald voor de NVV wordt beschuldigd van zelfverrijking (hetgeen nooit hard gemaakt is) is op zijn zachtst gezegd niet handig.

Ook nu zien we dat er verwijten worden gemaakt, de spaarzame uitingen die gedaan worden duiden ook op een of meerdere ‘lastige personen’. Volgens betrokkenen verlaat het voorzittersduo een zinkend schip en zijn de financiële problemen niet te overzien. De financiën waren eind 2017 voor voormalig bestuurslid Paul Wouters ook de reden om op te stappen. Hij gaf toen aan de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken niet te willen dragen.

Forse contributieverhoging
De overgang naar de POV bracht een forse verhoging van de contributie met zich mee. Voor sommigen ging de contributie "wel 6 keer over de kop", zo laat een varkenshouder weten. Voor veel leden is de hoge contributie en de steeds terugkerende perikelen in het bestuur een reden om ernstig te twijfelen over het lidmaatschap van POV. Diverse varkenshouders zijn wel klaar met de voortdurende onrust.

De vraag is hoeveel schade de POV hiermee wordt berokkend. Dat de solide basis ontbreekt is in ieder geval duidelijk geworden. Door het acute vertrek van de twee hoofdbestuurders verdwijnt ook een stuk kennis en netwerk. Bovendien is het inwerken van nieuwe bestuurders niet meer mogelijk. Het voortijdige vertrek geeft weinig vertrouwen. Het maakt de last voor de nieuwe bestuursleden in elk geval bijzonder hoog.

Koerst voortzetten
In een persbericht laat de POV vrijdagochtend weten dat het resterende bestuur en de leden de komende weken verder richting geven aan de verdere uitbouw van de vereniging. Er wordt gezegd dat de sollicitatieprocedures voor nieuwe bestuursleden en een voorzitter in een vergevorderd stadium zijn.

Het bestuur verwacht tijdens de ALV op 26 november ''sterke kandidaten'' te kunnen voordragen aan de leden. Hoe het ook zij: na bijna 5 jaar POV kan geconcludeerd worden dat 'één varkensgeluid' nog ver weg is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Peter 19 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880272/perikelen-bij-de-pov-duren-voort]Perikelen bij de POV duren voort[/url]
Onzin verhaal. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Ik zie regionaal juist een hechte club, gegroeid in minder dan een jaar.
Met fors minder varkenshouders hebben we geen andere optie dan de gezamenlijke. En daar hoort ook een kostenplaatje bij.
Zeer negatief stuk, terug grijpen op het verleden en geen visie naar de toekomst. Het zou scribent dieren om zijn naam eronder te zetten in plaats van schuilen onder redactie.
erik 19 Oktober 2018
onrust stoken in een goed huwelijk noemen ze dit
varkenshouder 19 Oktober 2018
Misschien dat in plaats van varkensrechten opkopen nu het geld kunnen gebruiken voor slopen en saneren van schuren en eventuele hulp voor ander werk en daarnaast bv plan van vogelaar toepassen waardoor er fors minder mest komt bij overschot bedrijven omdat het bij grond gebonden bedrijven komt.
Daardoor warmere sanering en meer mogelijkheden voor degene die wil stoppen en ook meer ruimte voor degene die verder wil.
omwisselen van rechten op deze manier is het voor zowel voor boeren en milieu in zijn algemeenheid een positieve ontwikkeling.
behalve voor degene die voor een habbekrats rechten wil kopen.
varkenshouder 19 Oktober 2018
Misschien dat in plaats van varkensrechten opkopen nu het geld kunnen gebruiken voor slopen en saneren van schuren en eventuele hulp voor ander werk en daarnaast bv plan van vogelaar toepassen waardoor er fors minder mest komt bij overschot bedrijven omdat het bij grond gebonden bedrijven komt.
Daardoor warmere sanering en meer mogelijkheden voor degene die wil stoppen en ook meer ruimte voor degene die verder wil.
omwisselen van rechten op deze manier is het voor zowel voor boeren en milieu in zijn algemeenheid een positieve ontwikkeling.
behalve voor degene die voor een habbekrats rechten wil kopen.
Abonnee
premium pig 19 Oktober 2018
van dit stuk klopt niets,van gemert heeft inderdaad veel geld opgehaald voor de varkenshouders van de nvv,ingid en eric hebben 200 milj binnen gehaald(lees ik niets van).nee,van gemert kan het niet uitstaan dat een vrouw van dertig jaar wel lukte,wat hem niet gelukt is.en er is ook net zoveel geld van lto in de pov gegaan als van de nvv,voor de goede orde.en die erfenis van de aujesky-zaak,breekt ons nu op,ik ben er van overtuigd geraakt,dat we er meer last van hebben,dan dat we er voordeel van genieten.deze achterhoede gevechten kost de varkenshouderij miljoenen per jaar!!
Abonnee
Hogman 19 Oktober 2018
Je zou maar net 30 zijn en je naam wordt gekoppeld aan een grote leugen .Riooljournalist
Willie 23 Oktober 2018
Het klopt precies wat je zegt premium pig, die paar duizend euro per bedrijf die van Gemert binnen heeft gehaald gaan we het in de toekomst niet mee redden. Ingrid en Eric hebben veel meer binnen gehaald en kijken naar de toekomst, het wordt tijd dat van Gemert definitief afscheid van de varkenshouderij neemt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden