Shutterstock

Inside Varkens

Status quo op Europese biggenmarkt

22 Oktober 2018 - Wouter Baan

Op de biggenmarkt is sprake van een 'status quo'. Hoe zit dit en hoe muteert de varkensprijs van Vion?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van biggen gaat moeizaam en het aanbod is ruim. Vleesvarkenshouders in heel Europa zijn nog altijd erg terughoudend om nieuwe biggen op te leggen. De afzet binnen de vaste koppelingen loopt naar omstandigheden redelijk door. Het aanbod op de vrije markt is echter moeilijk te slijten, zo laten handelaren weten.

Verlaging in Duitsland
De Duitse biggenprijs (Nordwest) noteert over afgelopen week een verlaging van €1 tot €28 per big. Nimmer stond de Duitse biggennotering zo laag. Wel lijkt de markt definitief een bodem te hebben bereikt; de trendmelding voor deze week wijst namelijk onveranderd aan.

In de eerste 37 weken van dit jaar zijn er 3,094 miljoen biggen naar Duitsland geëxporteerd. Dit komt neer op een daling van 3,25% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Deze cijfers suggereren inderdaad dat Duitse vleesvarkenshouders meer terughoudend zijn om biggen op te nemen. Tegelijkertijd is van een hele forse krimp geen sprake.

Historisch gezien gaat de biggenhandel vanaf half november weer wat vlotter. Hoewel de eerste signalen hiervan nog niet in beeld zijn, is dit wel de verwachting die leeft in de markt. Vooralsnog blijft de DCA BestPigletPrice staan op €24 per big.  

Vion: onveranderd
De varkensprijs van Vion blijft onveranderd staan op €1,37 per kilo. De slachterij spreekt van een groot aanbod en stijgende slachtgewichten. Op de vleesmarkt is er prijsdruk op het voorstuk (nekken en schouders). De afzet van hammen in Zuid-Europa gaat daarentegen iets gemakkelijker. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden