Shutterstock

Inside Varkens

DCA BestPigletPrice: plusje bewijs van vlottere afzet

29 Oktober 2018 - Wouter Baan

Wekenlang dobberden de biggenprijzen op historisch lage niveaus. Het overaanbod is ondertussen van de markt en heel voorzichtig ontstaat er weer wat vraag. Hoewel de meningen uiteenlopen in hoeverre de vraag verbeterd is, geeft de DCA BestPigletPrice blijk van ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de biggenprijzen op historisch lage niveaus noteren, komt duidelijk tot uiting op het boerenerf. Uit cijfers van de ABN-AMRO en Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat de tekorten in de zeugenhouderij er niet om liegen.

Trendmelding: +€1
Het is zeugenhouders er waarschijnlijk veel aangelegen om het prijsdal zo snel mogelijk te verlaten. Nu het overaanbod terrein verliest, kan er voorzichtig weer naar boven worden gekeken. De Duitse biggenprijs stevent deze week af op een verhoging van €1 per big, zo wijst de trendmelding aan. Over de afgelopen week blijft het diepterecord nog gehandhaafd op €28 per big. De trendmelding is gebaseerd op een vraagverbetering en daar is ook wel reden toe.

De biggen die deze weken worden opgelegd, komen eind februari / begin maart als vleesvarken op de markt. Doorgaans start dan de voorjaarsopleving op de varkensmarkt. Historisch bekeken kunnen de biggen spotgoedkoop in de hokken worden geplaatst. In de komende 4 maanden kan de varkensprijs nog van allerlei bewegingen maken. Zo zijn er signalen dat de export van varkensvlees naar China mogelijk weer aantrekt, al moet gewaakt worden voor opportunisme. Wanneer Afrikaanse varkenspest naar Nederland of Duitsland overslaat, zijn de kaarten totaal anders.

Grotere koppels beter gevraagd
In Nederland trekt de vraag naar biggen sinds halverwege vorige week weer voorzichtig aan. Vooral de wat grotere koppels zijn meer gevraagd. Als signaal van een verbeterde ondertoon stijgt de DCA BestPigletPrice met €0,50 tot €24,50 per big. Wel moet gezegd worden dat nog niet elke handelaar al overtuigd van de iets betere stemming.

Vion-notering onveranderd
De varkensprijs van Vion blijft voor de vierde week onveranderd op €1,35 per kilo. De slachterij spreekt van een ruim varkensaanbod en stijgende slachtgewichten. Er is deze week wel wat prijsdruk op de vleesmarkt, vanwege de uitval van slacht- en verwerkingsdagen in delen van Duitsland en andere Europese landen. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden