Shutterstock

Nieuws Fokkerij

Topigs Norsvin halveert berengeur

13 November 2018 - Tim Roetman

Topigs Norsvin heeft laten weten dat het de berengeur in hun fokprogramma de afgelopen 10 jaar met meer dan 50% heeft verminderd.

Ongeveer 2% tot 3% van de varkens van Topigs Norsvin toont nu nog te hoge geurwaardes op de schaal van Human Nose Scoring (HNS), terwijl dat 10 jaar geleden nog zo'n 5% was. Deze reductie komt vooral voort uit de genetische selectie, waarbij rekening wordt gehouden met vetanalyses en genomische informatie.

Berengeur elimineren
Topigs Norsvin wil berengeur de komende jaren nog verder verminderen. Het is echter nu nog niet mogelijk om berengeur compleet te elimineren door middel van fokkerij, maar er zijn wel andere methodes om het percentage te verlagen; een voorbeeld is diervoeding, waar inmiddels ook onderzoek naar wordt gedaan.

Er wordt daarnaast al jaren gesproken over een castratieverbod in de varkenssector. Topigs Norsvin hoopt berengeur elimineren voordat zo'n verbod eventueel wordt ingevoerd. Ook wil het bedrijf varkenshouders een oplossing bieden in dit vraagstuk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden