Shutterstock

Inside Varkens

Radiostilte op Europese varkensmarkt

21 November 2018 - Tim Roetman

De Europese varkensmarkt laat deze week (week 47) opnieuw weinig veranderingen zien. De prijzen in de belangrijkste producerende varkenslanden zijn, vergeleken met afgelopen weken, vrijwel gelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de prijsvergelijking van de ISN (de belangenbehartiger voor de Duitse varkenshouders) blijkt dat de Duitse varkensprijs voor de vijfde week op rij blijft staan op €1,306 per kilo. De Nederlandse notering is onveranderd gebleven op €1,240 per kilo.

Daarnaast blijft de Spaanse varkensprijs, na weken van dalingen, deze week nagenoeg gelijk: €1,389 per kilo. Ditzelfde geldt ook voor Frankrijk, waar de prijs uitkomt op €1,369 per kilo.

Waar waren mutaties?
De varkensnotering in zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk laat wel een mutatie zien. De Deense notering komt, na 6 weken onveranderd te zijn, door een stijging van €0,027 uit op €1,286 per kilo. In het Verenigd Koninkrijk komt de notering uit op €1,503, wat een daling van €0,022 is (ten opzichte van de vorige notering). De varkensprijs schommelt hier al weken rond de €1,50 per kilo.

Optimisme voor 2019?
In de wandelgang zijn daarnaast voorzichtig wat optimistische berichten te horen over de prijsontwikkeling voor 2019. De vraag naar varkensvlees trekt vanuit China mogelijk aan, waar de Europese varkensexport van kan profiteren. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (het USDA) zullen de Chinese importeurs in 2019 meer inkopen. Ook Rabobank liet eerder weten dit te verwachten.

Deze verwachting is gestoeld op de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China. Dit kan er namelijk voor zorgen dat Chinese consumenten hun vertrouwen verliezen in de voedselveiligheid van Chinees varkensvlees. Dit is waarschijnlijk afhankelijk van de mate waarin het virus zich de komende tijd nog zal verspreiden. Vooralsnog geven de Europese prijzen echter nog geen blijk van vraagverbetering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden