Shutterstock

Nieuws STAF

PBL rectificeert na verzoek van STAF

14 December 2018 - Tim Roetman - 4 reacties

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft op verzoek van Stichting Agri Facts (STAF) een rectificatie gedaan in 1 van haar publicaties over de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan op het klimaat. Daarentegen zijn niet alle verzoeken van STAF gehonoreerd.

Eerder gaf het PBL aan dat een halvering van de vleesconsumptie in de Europese Unie de totale broeikasgasuitstoot in Europa met 25% tot 40% zou verlagen. Echter, het PBL geeft nu aan dat het hier gaat om 25% tot 40% van de 'landbouwgerelateerde' uitstoot, in plaats van de totale uitstoot.

Broeikasgasuitstoot
Ook is toegevoegd dat de landbouwsector verantwoordelijk is voor circa 9% van de broeikasgasuitstoot in Europa. Dit betekent dat de halvering van de vleesconsumptie goed is voor een afname van 2,5% tot 4% van de totale uitstoot, waar het PBL eerder nog sprak over 25% tot 40%. Dit heeft het onderzoeksbureau inmiddels dan ook aangepast.

Mieke Berkers, de woordvoerder van het PBL, laat weten dat de genoemde punten voortkwamen uit fouten in de vertaling. "De originele publicatie van het PBL is namelijk in het Engels geschreven. Daarin stond dit wel juist vermeld."

Niet alles gehonoreerd
John Spithoven, de voorzitter van STAF, is niet tevreden met dit resultaat. "We hebben 3 punten aangekaart en daarvan is slechts 1 gerectificeerd. Ons bestuur zal maandag 17 december vergaderen om te kijken wat we verder gaan en kunnen doen."

Bij de eerste van de 2 punten die niet gerectificeerd zijn, zegt STAF dat het aandeel van de veehouderij in het totale klimaatvraagstuk in 2004 zo'n 5% tot 6% van het totaal bedroeg. Het PBL ontkracht dit en beweert dat in 2004 circa 9% van de uitstoot door de landbouwsector veroorzaakt is (80% veeteelt). Het PBL meldt daarnaast dat 11% van de CO2-equivalenten uit de landbouw komt. Die stijging is een gevolg van een daling in de uitstoot in de andere sectoren.

Vertekenend beeld
Daarbij beweert STAF dat het PBL een vertekenend beeld creëert met een grafiek over de broeikasemissies; hierbij wordt vanaf 1995 gemeten. Het PBL zegt echter dat deze grafiek niet vertekenend is. Door een verschil in het noteren van de broeikasemissies was het PBL genoodzaakt oudere data om te rekenen. Hoe ouder de data, hoe groter de kans op fouten, zo was de stelling. Dat is dan ook de reden dat de grafiek tot 1995 gaat.

Klik hier voor de brief van het PBL aan STAF.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
de teler 14 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880791/pbl-rectificeert-na-verzoek-van-staf]PBL rectificeert na verzoek van STAF[/url]
Kijk dit is nog eens een initiatief. Ik heb mijn lto lidmaatschap op gezegd en word nu bondgenoot van STAF.
Dit is nog eens belangenbehartiging ipv mee lullen met ambtenaren in overleg.
Zoals de foto hierboven met de vuist op tafel dat gevoel missen velen met mij.
Ton Westgeest 17 December 2018
Het is te hopen dat nu we een STAF hebben, er meer "onderzoeken" tegen het licht gehouden worden. Er klop werkelijk helemaal niets van daarom komen de gegevens ook niet boven tafel. Zoals de nitraatuitstoot en ammoniakemissie van de WUR etc.
Alles(onderzoeken) gestuurd door de overheid, net als bij justitie. Het komt de heren wel allemaal verschrikkelijk goed uit als ze de landbouw de schuld kunnen geven.... Nu ook weer van het klimaat.!
Een sector die tot in het bot verdeeld is.
booekeskook 17 December 2018
Ja Ton die sector is verdeeld omdat de van oorsprong leidende organisatie LTO zijn leiderschap niet neemt en zijn leden maar wat laat aanmodderen. Feitelijk een niet betalende leden maar ambtelijk overheidsgerichte organisatie. Die verder geen stelling durft te nemen voor zijn leden maar trouw blijft overleggen tot alle belangen van de primaire sector weggegeven zijn! Waarschijnlijk ook verband houdend met het feit dat de niet opvolgers uit trouwe ledenboerengezinnen er makkelijk terecht konden voor een baantje en er onvoldoende scherp is gekeken naar de kwaliteiten van de werknemers die voor werkelijke belangenbehartiging noodzakelijk zijn!
Ton Westgeest 17 December 2018
Ben ik niet met je eens booekeskook, LTO wordt gesubsidieerd door de overheid met in het achterhoofd dat ze met iemand moeten kunnen onderhandelen. Boeren zijn op zich allemaal individualisten en allemaal met zichzelf bezig, daar zijn geen afspraken mee te maken.
Niet zo vreemd trouwens de politiek zelf is net zo, ze werken totaal niet meer voor algemeen belang maar zijn allemaal met hun ding of hun ego bezig. Daarom is Europa een zooitje geworden, door ego's die het te snel te groot wilden laten worden. Je ziet het ook bij FC de melkfabriek die door de poppetjes even snel op wereldschaal mee wilden gaan spelen.
Het is van groot belang dat STAF een succes wordt want anders overleeft de landbouw op den duur niet, aan alle kanten wordt er op onze sector gejaagd. Van groot belang is dat we nu eens met eerlijke cijfers van doen krijgen....De politiek en de activisten hebben het arrogante idee dat ze zonder agrarisch sector kunnen....wel kijk maar naar de lege schappen in Venezuela!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden