Planbureau voor de Leefomgeving

Hagoort

Interview Coen Hagoort

'Ik mis het boerengeluid in veel rapporten'

De afgelopen maanden regende het rapporten over waar het heen moet met de landbouw. Opvallend weinig plannen die tot stand kwamen in samenspraak mét de boer. Boerenbusiness zocht een boer op uit de voorhoede van het peloton: melkveehouder Coen Hagoort. Welke oplossingen ziet hij?
23 Juli 2021
boerenprotest Farmers Defence Force

Opinie Vergaderboer Twee

Nieuwe angel met grote impact: chaos is compleet

Het is alweer even geleden dat jullie van me hoorden. Tja, een vergaderboer moet ook zo z'n werk doen en heeft de schrijfsels wel in z'n hoofd maar niet altijd meteen op papier. Waar staan we nu?
22 Juli 2021
melkveebedrijf koeien weidegang

Politiek Stikstof

En volgend stikstofrapport pleit voor exodus boeren

Enkele dagen na het verschijnen van de stikstofversie van Erisman en Strootman, doet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) er nog een schepje bovenop. 'Er moet rekening worden gehouden met een historisch ongeëvenaarde transformatie van 'landbouwland' Nederland.
5 Juli 2021
supermarkt Albert Heijn groente

Interview Teun de Jong

'Belang voedselproductie kwalijk onderschat'

Waar blijft de rol van de voedselproductie van de landbouw in het PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte', vraagt NAV zich af. Het rapport dat donderdag (8 april) werd gepubliceerd, staat een integrale aanpak voor, maar volgens NAV is het door het ontbreken van dit vraagstuk verre van integraal. Boerenbusiness sprak met NAV-voorzitter Teun de Jong.
9 April 2021
akkerbouw windenergie windturbine windmolen energie

Nieuws PBL

'Landbouw wijkt voor natuur, wonen en energie'

Landbouwgrond moet wijken voor natuur, nieuwe woningen, water en energie. Van een aandeel van rond de 60 procent van het Nederlandse grondgebied zal de landbouw teruggaan naar zo'n 50 procent in 2050. Dat staat in het vandaag (donderdag 8 april) gepubliceerde rapport van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL). 
8 April 2021
verkiezingen

Nieuws Verkiezingen

Lasten boeren nemen minst toe bij CDA en ChristenUnie

Bij het CDA en de ChristenUnie nemen de lasten voor boeren en tuinders het minst toe, bij D66, GroenLinks, de PvdA en de SP het meest. Dat meldt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). CPB heeft op verzoek van het CDA, D66, GroenLinks, de SP, de PvdA en de ChristenUnie hun verkiezingsprogramma's geanalyseerd op effecten voor de leefomgeving. 
1 Maart 2021
windenergie windturbine windmolen energie

Nieuws Klimaat

Nederland moet aan de bak met steviger klimaatbeleid

Nederland zal een grotere inspanning moeten leveren om proportioneel bij te dragen aan het nieuwe Europese klimaatdoel. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ook de landbouw moet zijn steentje bijdragen.
5 November 2020
supermarkt varkensvlees

Nieuws Rapport PBL

Nederlands voedselbeleid kan ook werken in de EU

Richting een duurzamere voedselproductie moet de consument zijn alledaagse eet- en drinkgewoonten veranderen. Ook overheden en bedrijven moeten dit doen. Daarmee kan Nederland de basis leggen voor een Europees voedselsysteem, zo zet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uiteen in een rapport.
13 Oktober 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox