Shutterstock

Inside Varkens

Rusland wil grote exporteur varkensvlees worden

3 Januari 2019 - Tim Roetman

De Russische varkenssector is sinds 2014 flink gegroeid en blijft ook de komende jaren flink groeien. Het land is inmiddels bijna zelfvoorzienend in varkensvlees, maar de ambities reiken verder. Het land wil een van de grootste exporteurs van de wereld worden. Dit heeft de overheid gestimuleerd om meer geld te investeren in de varkenssector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Yuri Kovalev, de voorzitter van de vakbond voor varkensproducenten in Rusland, verwacht dat de varkensvleesproductie in 2022 uit gaat komen op 4,4 miljoen ton per jaar. Dat betekent dat de productie tussen 2017 en 2022 met 900.000 (20,5%) moet toenemen.

Miljarden vanuit de overheid
De Russische overheid is daarnaast van plan om tussen 2017 en 2022 zo'n €4,9 miljoen te verdelen binnen de varkenssector. De helft hiervan gaat naar de 3 grootste bedrijven: Miratorg, Cherkizovo en RusAgro. Deze investeringen zijn een onderdeel van de Russische ambitie om een grote exporteur van varkensvlees te worden op de wereldmarkt.

Kovalev verwacht dat een hogere productie ervoor gaat zorgen dat de varkensprijzen op de binnenlandse markt dalen, waardoor de vraag naar varkensvlees zal toenemen. Hij zegt dat de vraag de komende 4 jaar met zo’n 1,5% per jaar gaat toenemen. 

Het land heeft begin november de importban vanuit Brazilië opgeheven, wat maakt dat de import vanuit dat land in 2019 waarschijnlijk weer zal aantrekken. Ook Kovalev deelt deze visie. Volgens hem komt het huidige quotumsysteem in 2020 te vervallen, waardoor een deel van de productie overgenomen kan worden door de eigen productie.

Rusland op de wereldmarkt
Rusland is sinds jaar en dag vooral een importerend land op het gebied van varkensvlees. Op het hoogtepunt in 2008 werd 39% (1,1 miljoen ton) van het vlees geïmporteerd. Nu gooit Rusland het roer om en wil het tegen 2020 de vijfde grootste exporteur van varkensvlees ter wereld zijn. De vakbond verwacht dat de export met 50% zal toenemen (tot 300.000 ton).

Door deze ontwikkelingen staan de zogeheten 'backyard farmers' onder druk. Zij kunnen niet meer concurreren met de integraties, vooral niet als deze megabedrijven miljardensubsidies ontvangen. De totale afzet van de backyard farmers zal tot 2022 waarschijnlijk met 200.000 ton afnemen, terwijl de grote commerciële bedrijven een toename van 1,1 miljoen ton zullen laten zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden