Shutterstock

Inside Voer

Zet stijgende brokprijs in 2019 door?

3 Januari 2019 - Tim Roetman - 1 reactie

De varkensbrokprijzen zijn over december wederom gestegen, wat betekent dat de prijzen in 2018 nagenoeg iedere maand gestegen zijn. Zet deze trend in 2019 door?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok in december met €0,20 stijgt, waarmee het jaar op €26,25 per 100 kilo wordt afsloten. De prijzen van zeugenbrok dracht en zeugenbrok lakto toonden een kleinere stijging; de prijs van zeugenbrok dracht steeg met €0,05 tot €26,25 per 100 kilo en zeugenbrok lakto met €0,10 tot €30,70 per 100 kilo.

De verwachting is dat de varkensbrokprijzen de komende maanden gaan afvlakken, al kan het wel zo zijn dat de prijs op korte termijn nog ietwat verder stijgt. De mengvoerprijsindicator voorziet tot mei 2019 in elk geval geen grote prijsstijgingen.

Het verloop van de prijs van vleesvarkensbrok over 2018.

Grondstofkoersen overwegend stabiel
De voergrondstoffenmarkt is de laatste weken relatief rustig. Dit komt ook doordat de waterstanden, door de bovengemiddelde regenval, weer terug zijn op een normaal niveau. Hierdoor zijn de logistieke problemen in de fysieke markt verholpen.

De tarwenotering op de Matif in Parijs liet in de maand december geen grote sprongen zien en noteerde tussen de €200 en €210 per ton; tijdens de jaarwisseling was dit €205 per ton. Ook de maïsprijs (EU-Rotterdam) laat weinig veranderingen zien en schommelt tussen de €170 en €180 per ton.

De sojaprijs op de CBoT in Chicago liet in december wel een daling zien. In week 50 stond de prijs nog op $338 per ton, waarna deze tussen Kerst en Nieuwjaar daalde tot $319. Al is 2019 wel met een stijging gestart. De slotkoers van dinsdag 2 januari bedroeg namelijk $328 per ton. Deze stijging werd veroorzaakt door vermeende koopinteresse uit China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox