Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP-uitbraak nabij Franse grens

9 Januari 2019 - Wouter Baan

Diverse media kwamen recentelijk met een bericht over een besmetting van Afrikaanse varkenspest nabij de Franse grens, maar dit bericht werd naderhand tegengesproken. Toch is de dierziekte wel degelijk opgerukt richting Frankrijk, want er zijn besmette wilde zwijnen gevonden op slechts 2 kilometer van de grens.

Er zijn deze week 2 besmette wilde zwijnen gevonden buiten de zogeheten 'bufferzone'. De dieren zijn door jagers doodgeschoten op 2 kilometer van de Franse grens, zo laat de Waalse minister van Landbouw René Collin weten. Frankrijk en Luxemburg zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de ontdekking en de bufferzone is verruimd.

Honderden uitbraken
Sinds de eerste uitbraak in september zijn in België ruim 281 besmette wilde zwijnen gevonden. Elke week komen er 15 tot 20 nieuwe gevallen bij. Met het huidige tempo verspreidt het virus zich iedere maand met zo’n 2 kilometer; wanneer dat tempo aanhoudt, slaat het virus binnenkort over naar Frankrijk.

De Belgische autoriteiten is er alles aangelegen om verdere verspreiding tegen te gaan. Rondom de bufferzone is daarom op diverse plekken een afrasteringen geplaatst (in totaal 30 kilometer). De afrastering is vooral in het oostelijke en zuidelijke gedeelte van de bufferzone geplaatst, wat maakt dat het westen (richting Frankrijk) nog niet afgekaderd is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden