Shutterstock

Inside Varkens

Slachterijen hebben andere kijk op varkensprijs

25 Januari 2019 - Wouter Baan - 8 reacties

De stilte op de varkensmarkt is verbroken nu de Internetbeurs een serieuze stap naar boven heeft gezet. De vraag is hoe de varkensprijzen hierop gaan reageren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De signalen over een opdrogend aanbod in Duitsland worden, naarmate de week vordert, steeds duidelijker. De vrieskou heeft ook Duitsland in zijn greep en dat maakt en zorgt voor groeivertraging bij de vleesvarkens. Aangezien Duitse slachterijen volgens zeggen 'volle bak' slachten, slankt het varkensaanbod snel af. Daarop wordt door diverse partijen stemming gemaakt.

De optimistische stemming is niet verwonderlijk; de Internetbeurs steeg vrijdag 25 januari immers met €0,04 tot €1,46 per kilo. De laatste keer dat dergelijke plussen op de borden stonden, was medio augustus. Naderhand stonden de prijzen overwegend onder druk. De honger naar hogere varkensprijzen is daarom groot.

Slachterijen zijn terughoudend
Toch is het de vraag of slachterijen in hun prijsstelling mee zullen gaan, omdat ze het vlees niet duurder in het vrieshuis willen leggen. Tönnies heeft een duidelijke visie en benadrukt dat de dalende vleesnoteringen juist druk uitoefenen op de varkensprijs. Ook Vion liet onlangs dergelijke geluiden horen, terwijl ook Danish Crown terughoudend is. Deze partijen slachten wekelijks meer dan de helft van alle varkens in Duitsland; hun invloed is daarom groot. Ook de kleinere slachterijen uiten weerstand.

In Nederland is het varkensaanbod eerder ruim dan krap. Bovendien zijn de varkens loodzwaar. Het gemiddelde slachtgewicht kwam vorige week uit op 99,6 kilo; niet eerder waren de varkens zo zwaar. Op verschillende partijen is daarom een gewichtskorting van toepassing. Het vergt tijd om het aanbod te laten afslanken en de gewichten te laten dalen. Het exporteren van levende varkens naar Duitsland is niet altijd een optie, omdat de uitbetalingstabel daar vaak ongunstiger is.

DCA Beursprijs 
Ondanks de onzekerheid over de vleesafzet en het moment van richting aangeven, is een verhoging onafwendbaar. Dat blijkt uit de toelichting die de DCA Beursprijs 2.0 wekelijks vergezeld. De geslachte varkens plussen met €0,01, waardoor de prijs naar €1,29 per kilo kruipt. De prijs van levende varkens volgt dit voorbeeld en komt uit op €1,04 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Niet eerder noteerde het slachtgewicht zo hoog. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden