Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt zendt tegenstrijdige signalen uit

18 Januari 2019 - Wouter Baan - 6 reacties

De signalen op de varkensmarkt zijn tegenstrijdig. Daar waar de vleesprijzen neerwaarts tenderen en druk uitoefenen, gaat de internetbeurs juist omhoog. Waarom is dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG-notering) noteert al sinds half oktober €1,36 per kilo en houdt dat niveau vast. Toch bouwt de druk op de varkensprijs zich op. In die zin dat de vraag naar vlees na de Kerst flink teruggevallen is en daar ondervinden slachterijen hinder van. Zo is de voorraad van hammen in Europa groot en ook andere onderdelen gaan traag van de hand.

De inkopende partijen wachten af en bieden terug, zo laten slachterijen weten. Deze tendens past overigens bij de tijd van het jaar, waarin de vleesconsumptie in Noordwest-Europa relatief laag is.

Slachten voor het vrieshuis
Desondanks valt de vraag van slachterijen naar slachtrijpe vleesvarkens niet tegen. Wel is het aanbod nog steeds vrij ruim en moeten sommige handelaren nog steeds varkens doorschuiven. Ook in Spanje worden wat grote aantallen geslacht en dat oefent druk uit op de vleesmarkt.

Hoewel de vleesprijzen dalen, houden slachterijen het tempo erin. Een verklaring hiervoor is de prognose dat de varkens- en vleesprijzen later dit jaar aantrekken. De vleesonderdelen worden daarom nu ingevroren om straks uitgeleverd te kunnen worden. Deze gedachte is gebaseerd op een kleinere varkensstapel in Duitsland en geluiden dat de export naar China mogelijk aantrekt.

Dit maakt dat de varkensprijzen in de benen kunnen blijven. Daarbij zou het verlagen van de varkensprijs een slecht signaal zijn naar inkopende partijen; slachterijen zouden daarmee in hun eigen vingers snijden. Dat de vraag naar (Duitse) varkens niet tegenvalt, wordt bevestigd door de Internetbeurs. De stemmingsgraadmeter steeg vandaag 18 januari met €0,02 tot €1,42 per kilo; 8 van de 9 partijen werden verhandeld. De stijging is wel tegenstrijdig met de dalende marges bij slachterijen.

DCA Beursprijs 2.0 geeft geen krimp
De prijsstrubbelingen onder de oppervlakte laten de DCA Beursprijs 2.0 vooralsnog koud. De notering voor geslachte varkens blijft staan op €1,28 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert met €1,03 per kilo eveneens onveranderd.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden