Shutterstock

Inside Varkens

DCA BestPigletPrice is bijna een veertiger

28 Januari 2019 - Wouter Baan

De biggenmarkt houdt de varkensprijzen nauwlettend in de gaten. Los daarvan weet de DCA BestPigletPrice alsnog een verhoging weg te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt ervaart momenteel al een paar weken de weerstand die de vleesvarkenshouders uiten. Zij vinden dat de varkensprijs eerst moet stijgen, alvorens hogere biggenprijzen te rechtvaardigen zijn.

De stilte op de varkensmarkt is doorbroken. Wel is het vooralsnog centen sprokkelen, omdat de DCA Beursprijs 2.0 de kleinste verhoging wegzette (+€0,01 tot €1,29 per kilo). Er is een reële verwachting in de markt dat de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) deze week een serieuze stap naar boven zet. Tegelijkertijd zijn er twijfels of de (Duitse) slachterijen die eventuele verhoging volgen.

Vion verhoogt deze week in ieder geval niet en laat de varkensprijs staan op €1,39 per kilo. De slachterij spreekt over een ruim varkensaanbod en gelijkblijvende vleesprijzen. Wel loopt de afzet naar China wat moeizamer.

Aannames over varkensprijs
Vooralsnog moet de markt het doen met aannames en verwachtingen. Los van de mogelijke bewegingen op de varkensmarkt, is sprake van een krap biggenaanbod. Tegelijkertijd is de vraag vanuit de binnenlandse vleesvarkenshouders vrij tam. Handelaren laten weten dat relatief veel vleesvarkenshouders dit jaar leeg draaien en daarom minder biggen opleggen. De weggevallen vraag camoufleert de krapte op de biggenmarkt.

Toch pleit het gros van de varkenshandel voor een verhoging van de DCA BestPigletPrice. De notering stijgt daardoor met €1 tot €39,50 per big. De verhoging is een gevolg van goede afzetmogelijkheden in Duitsland en Spanje. Daarbij is de plus nodig om oplopende toeslagen af te remmen. Ook de Duitse Nord/West-notering zit in de lift. De notering is met €0,50 gestegen tot €38,50 per big; de verwachting is dat de notering deze week opnieuw eenzelfde mutatie schrijft.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden