Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Rendement zeugenhouder weer bovengemiddeld

15 Maart 2019 - Tim Roetman

Het rendement voor vleesvarkenshouders laat al sinds Kerst een stabiel beeld zien. Tegelijkertijd zagen de zeugenhouders hun rendement in de afgelopen weken juist toenemen. Dat blijkt uit de Countus Biggen- en Vleesvarkensindex.

De vleesvarkenshouders in Nederland kunnen terugkijken op een matig begin van 2019, op financieel gebied. De Vleesvarkensindex staat op een stabiele, maar lage stand en schommelt al bijna 3 maanden tussen de 60 en 70 punten (100 punten is het 5-jarig gemiddelde). Begin maart noteert de Vleesvarkensindex 65,2 punten, waarmee deze met 4 punten gestegen is sinds begin februari.

Ook de Biggenindex heeft een flinke stijging laten zien. Sinds week 5 is de Index met 16 punten gestegen tot 102,6 punten, waarmee het rendement van zeugenhouders weer bovengemiddeld is. Dit komt voornamelijk door een snelle stijging van de biggenprijs; de DCA BestPigletPrice steeg op maandag 11 maart naar €44 per big. Echter, de stijgende biggenprijs drukt tegelijkertijd wel het rendement van de vleesvarkenshouders.

Prognose
De varkensprijzen hebben in de afgelopen maand een minimale stijging laten zien. De DCA Beursprijs 2.0 staat vandaag de dag op €1,32 per kilo, wat een stijging van €0,02 is ten opzichte van 1 maand eerder. Ook is de daling in de ophaalbijdragen een positieve ontwikkeling, al zijn deze historisch gezien nog altijd hoog. Daarentegen toonden de voerprijzen een tegengesteld beeld; zo steeg de prijs voor zeugenbrok, maar daalde de prijs voor vleesvarkensbrok.

Uit de prognose voor de Vleesvarkensindex blijkt dat het rendement toe zal nemen. Naar verwachting wordt het 5-jarig gemiddelde in de zomer van 2019 weer gepasseerd. Ook voor de zeugenhouders in Nederland wordt een verdere stijging verwacht.

De Varkensindex noteert al 3 maanden op een stabiel en laag niveau.
Er wordt wel een stijging verwacht in het rendement van de varkenshouders.
De Biggenindex passeerde in maart het 5-jarig gemiddelde.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden