Shutterstock

Inside Varkens

Belegger speculeert op Chinees varkenstekort

11 Maart 2019 - Wouter Baan

De beurskoersen van Chinese vleesconcerns zijn de afgelopen maanden tot recordhoogtes gestegen. De beleggers verwachten dat de varkensprijzen spoedig aantrekken, zeker nu het land met de meeste varkens ter wereld wordt geteisterd door Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen Afrikaanse varkenspest medio oktober in China opdook, gingen de beurskoersen in Hong Kong en Beijing hard onderuit. Circa 1 maand later kantelde het sentiment en begonnen de koersen aan een opmars. De beurswaarde van Muyuan Foods, een van de grootste varkensconcerns in China, is in het afgelopen half jaar zelfs in waarde verdubbeld tot een recordhoogte van 54 Chinese renminbi per aandeel. 

Ook andere aan beursfondsen die gerelateerd zijn aan varkensproductie, zijn flink gestegen. Het aandeel van WH Group, eigenaar van onder meer Smithfields Food, geniet ook interesse van beleggers en steeg met bijna 50% tot 7,89 Hongkongse dollar per aandeel. 

Integraties profiteren van tekorten
China is verreweg het grootste varkensland ter wereld. Het afgelopen jaar werden in het land bijna 700 miljoen varkens geslacht. Het aantal dat bij beursgenoteerde vleesconcerns wordt geslacht, is daarentegen relatief klein. Toch verwachten de analisten en beleggers dat juist deze bedrijven profiteren als de varkensprijzen in China aantrekken.

De (beursgenoteerde) integraties hanteren hoge standaarden omtrent bioveiligheid. Hierdoor is de kans op insleep van ziektes kleiner. Tot nu toe duikt de dierziekte vooral op bij de zogeheten 'backyard farms', die de productie veelal op kleinschalige en primitieve wijze organiseren.

Ommekeer op varkensmarkt?
De Chinese varkensprijs is in de afgelopen maanden flink gedaald; eind februari noteerde de varkensprijs 12,68 Chinese renminbi per kilo (levend gewicht). Niet vaak stond de varkensprijs in deze tijd van het jaar op zo’n laag niveau. Alleen in 2015 was de prijs nog lager, maar dat was toen het vertrekpunt tot recordhoge varkensprijzen in juni 2016. 

Een analist van COFCO International verwacht op korte termijn een snelle prijsopleving op de Chinese markt. Hij baseert dit op een productiedaling van minimaal 20%, en misschien wel 30%. Daarom motiveert de Chinese overheid de grote bedrijven om de productie op te schroeven om een eventueel tekort aan varkensvlees tegen te gaan.

Groot vertrouwen in varkensprijs 
Toch is het opvallend dat de beurskoersen nu al een voorschot genomen hebben op de ommekeer op de markt. Dit omdat vleesconcerns de winst over 2018 flink zagen kelderen, als gevolg van uitbraak van Afrikaanse varkenspest en lage varkensprijzen in het verlengde daarvan. Daar kan maar 1 ding uit worden afgelezen: het vertrouwen in hogere Chinese varkensprijzen is blijkbaar onmetelijk groot.

Als de productiedaling in China zo groot wordt als analisten verwachten, dan kan de Europese varkensexport zich ook gaan opmaken voor extra Chinese kooplust.

De verwachting is dat de varkensprijzen in China spoedig aantrekken.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden