Shutterstock

Inside Varkens

Europese varkensprijzen krijgen smaak te pakken

20 Maart 2019 - Tim Roetman - 1 reactie

In de grotere Europese varkenslanden zijn de varkensprijzen over de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. In Spanje stijgt de varkensprijs het hardste, zo toont de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders (ISN).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Spaanse varkensprijs is sinds eind februari met €0,11 per kilo gestegen tot €1,57 per kilo (geslacht gewicht). Ook in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk worden stijgingen genoteerd.

België krabbelt op uit dal
België laat de tweede grootste stijging zien. De varkensprijs steeg in dat land met €0,06 tot €1,26 per kilo. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Belgische varkensprijs uit een diep dal komt, deels vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. In de afgelopen 8 jaar was de Belgische varkensprijs in deze tijd van het jaar nog nooit zo laag.

Nederland, Denemarken en Frankrijk volgen op de derde, vierde en vijfde plaats. De varkensprijzen zijn hier met €0,05 gestegen tot respectievelijk €1,33, €1,32 en €1,43 per kilo. De Duitse varkensprijs steeg met €0,03 tot €1,38 per kilo geslacht gewicht.

Kleinere varkensstapel
De prijsstijgingen hebben vooral te maken met de kleinere varkensstapel in Europa, met name in Nederland, Duitsland en Denemarken zijn minder varkens. In Spanje en Frankrijk steeg de varkensstapel afgelopen jaar wel. Desondanks loopt de Spaanse varkensprijs de voorop in de verhogingen, wat het gevolg is van een aantrekkende vraag naar vleesonderdelen uit landen buiten de Europese Unie.

Spanje legt de focus al langer buiten Europa. De export van varkensvlees richting landen buiten de Europese Unie steeg over 2018 dan ook met 8% tot 854.000 ton. Daarnaast werd in november 2018 een deal getekend met China, waardoor Spanje ook niet-bevroren varkensvlees en varkensvlees met bot mag exporteren naar het land. Sinds deze deal komt een groter deel van het Spaanse varkensvlees in aanmerking voor export richting China.

Hogere Internetbeurs
De verwachting is dat deze opwaartse lijn op de (Duitse) varkensmarkt wordt doorgetrokken. De Internetbeurs is in de laatste 2 veilingsrondes namelijk met €0,09 gestegen tot €1,56 per kilo. Hierdoor is het verschil met de VEZG-notering opgerekt tot €0,13 per kilo, terwijl de normale bandbreedte circa €0,07 per kilo bedraagt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden