Pali Group

Inside Varkens

De varkensmarkt staat volop in bloei

22 Maart 2019 - Wouter Baan

Op de varkensmarkt zijn op het moment alle remmen los. De vraag naar slachtrijpe varkens is extreem goed, waardoor de DCA Beursprijs 2.0 opnieuw een grote stap naar boven zet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voorjaar is deze week officieel begonnen en de varkensmarkt staat al volop in bloei, waarbij de Chinese bloesem de sier maakt. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) pluste deze week namelijk met €0,07 tot €1,50 per kilo, terwijl de Internetbeurs al is doorgestegen tot €1,63 per kilo. De suggereert dat de rek nog (lang) niet uit de prijzen is.

Krap aanbod, extreem goede vraag
Slachterijen zijn (zeer) gretig om varkens aan de haken te krijgen, zowel in Duitsland, Spanje als Nederland is dat het geval. Het aanbod wordt met de dag krapper. Dit komt waarschijnlijk ook doordat varkenshouders varkens vasthouden en zinspelen op hogere prijzen. Naast de roepprijzen, lopen ook de toeslagen op.

De stijgende varkensprijzen zetten slachterijen wel voor een dilemma. Hoewel ook de dagprijzen voor de Europese vleesonderdelen (zoals de hammen, buiken en het voorstuk) plussen, is het tempo waarop de varkensprijzen stijgen (bijna) niet bij te benen. Daarnaast zijn ook onderdelen via vaste prijsafspraken voor het tweede kwartaal verkocht. Daarbij is geen rekening gehouden met aanzienlijk duurdere varkens. 

Profiteren van momentum
Tegelijkertijd is de afzet naar China in een stroomversnelling gekomen, waardoor de slachterijen aantallen nodig hebben om de onderdelen te kunnen uitleveren. Daarbij loopt de afzet naar Japan gestaag door, terwijl ook andere overzeese bestemmingen aan de markt zijn. Al met al is de vraag naar vlees zeer goed. Door de grote prijsuitslagen voelt de markt overigens wel wat nerveus aan.  

Desalniettemin is het momentum in de markt momenteel zo goed dat in deze weken het fundament kan worden gelegd tot hoge en wellicht zelfs zeer hoge varkensprijzen komende zomer. De Nederlandse varkenshandel pleit daarom opnieuw voor een forse verhoging. De DCA Beursprijs 2.0 plust zodoende met €0,07 tot €1,44 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens stijgt met €0,06 tot €1,16 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden