Shutterstock

Inside Varkens

'AVP meer aanwezig dan Chinese overheid zegt'

22 Maart 2019 - Tim Roetman

Het aantal uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in China is vele malen groter dan de Chinese overheid zegt. Verschillende insiders melden dat veel uitbraken niet worden gemeld, wat betekent dat de werkelijke schaal van de epidemie veel groter is dan wordt gedacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dierziekte brak in China in augustus 2018 uit, en ondertussen heeft de Chinese overheid laten weten dat er ongeveer 113 gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld zijn. Daarnaast melden de autoriteiten elke keer weer dat de situatie aan de beterende hand is. Maar, klopt dat gegeven wel?

Verschillende experts tonen echter gefronste wenkbrauwen bij dit soort berichten van de Chinese overheid. Zij horen juist dat het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest steeds verder toeneemt, maar dat dit niet gemeld wordt aan de overheid. "Daarnaast weet de Chinese overheid dat er meer uitbraken zijn, maar brengen zij dit niet naar buiten", zo zeggen diverse experts.

Wanbeleid
Volgens diezelfde experts en kenners gaat het bij de aanpak van het virus op meerdere fronten mis; zowel de overheid als de varkenshouders laten de handhaving van de regels herhaaldelijk aan zich voorbijgaan. Daarbij geven zij het voorbeeld van het bedrijf 'Xinda Husbandry', wat ligt in het noorden van China.

Op dit Chinese bedrijf brak in januari Afrikaanse varkenspest uit. Althans, daar wezen alle symptomen op. De verschillende onderzoeken, die onder 20.000 varkens gehouden zijn, kwamen echter op een negatief resultaat uit. Volgens de kenners zouden er monsters genomen zijn van levende dieren, die op dat moment nog niet besmet waren met het virus.

Later, toen er honderden dieren per dag stierven, werden diezelfde tests nogmaals uitgevoerd. Het resultaat kwam toen wel positief uit, maar dat stopte de varkenshouderij niet om alsnog varkens te verkopen. Nadat er 15.000 varkens gestorven waren, werd namelijk nog een partij van ruim 1.000 varkens verkocht. Hierdoor kan de dierziekte zich gemakkelijk door het land verspreiden.

Wanneer je alle grote producenten test, dan hebben ze het virus allemaal​​​​​

- Qin Yiling

Alle grote bedrijven
Qin Yinglin, de voorzitter van Muyuan Foods, schetst bij het persbureau Reuters een beeld van de situatie. "Wanneer je alle grote varkensproducenten 1 voor 1 zou testen, dan hebben ze het virus allemaal."

Daarnaast meldt een andere bron, die anoniem wenst te blijven, aan het persbureau dat hij 8 grote zeugenhouders kent waarbij de dierziekte is vastgesteld. Van deze 8 bedrijven hebben er 2 meer dan 10.000 varkens. Echter, geen enkele van de uitbraken op deze zeugenhouderijen zou zijn gemeld bij de overheid.

Strafbaar
Doorgaans is het protocol bij een uitbraak dat alle dieren op het bedrijf worden geruimd, inclusief alle varkens in een straal van 3 kilometer van deze besmette varkenshouderij. Dit protocol werd bij het bedrijf Xinda Husbandry niet gehandhaafd. Daarnaast is de overheid verantwoordelijk voor het testen van de dieren, maar in sommige gevallen doen de lokale autoriteiten helemaal niets bij een uitbraak.

Het feit dat het in China strafbaar is om een uitbraak niet te melden, lijkt weinig effect te hebben. Zo waren er recent nog 2 grote varkenshouders die een uitbraak achterhielden. Daarbij werd onlangs een dood varken met Afrikaanse varkenspest aangetroffen op een eiland. Dit dier zou door de varkenshouder vermoedelijk in de zee zijn gegooid, om er zodoende voor te zorgen dat dit voor de overheid verborgen blijft.

Stijgende import
De verwachting is dat de Chinese varkensstapel in 2019 met zo'n 20% tot 30% gaat dalen, als gevolg van Afrikaanse varkenspest. Tussen augustus en februari daalde de varkensstapel al met 15%, zo liet Rabobank weten. Dit betekent ook dat de Chinese varkensimport in 2019 moet verdubbelen, ten opzichte van 2018. Hierdoor stijgt de import naar verwachting tot circa 2 miljoen ton varkensvlees. Ter vergelijking: in ons land wordt slechts 1,5 miljoen ton varkensvlees geproduceerd (cijfers over 2018).

Het aantal uitbraken groeit volgens officiële data gestaag door, maar dat betekent niet dat de daadwerkelijke verspreiding ook zo langzaam gaat. Sterker nog: hoe meer gevallen van Afrikaanse varkenspest, hoe groter het risico op verdere verspreiding. Daarbij geeft de slordige naleving van de regels de verspreiding van Afrikaanse varkenspest een enorme boost.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden