Shutterstock

Inside Varkens

Varkenssector VS profiteert van handelsoorlog

26 Maart 2019 - Tim Roetman

China gaat in 2019 mogelijk grote hoeveelheden varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS) opkopen. Het zou zelfs gaan om een verdriedubbeling van de importcijfers van 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China kampt inmiddels al ruim 8 maanden met Afrikaanse varkenspest, waardoor de varkensproductie flink gedaald is. Om dit gat op te vullen, is het land gedwongen om varkensvlees te importeren. Bloomberg schrijft dat er nu extra veel varkensvlees uit de VS geïmporteerd wordt. Dit is verrassend, gezien de 2 landen een handelsoorlog voeren.

Geen winnaars
'Oorlog kent geen winnaars', zo luidt het gezegde. Dit geldt eveneens voor handelsoorlogen, want vaak zijn beide partijen duurder uit. Dit lijkt China ook door te hebben, waardoor het de VS een hand wil toereiken. Dit doet het niet door toe te geven in de onderhandelingen, maar door extra veel varkensvlees uit de VS te importeren. Het land hoopt op deze manier de handelsrelatie met de VS te verbeteren en zo snel tot een overeenkomst te komen.

Door de handelsoorlog hanteert de VS (zeer) hoge importtarieven op veel producten. Bij varkensvlees geldt bijvoorbeeld een importtarief van 62%. Desondanks is de import vanuit China in maart flink toegenomen en de verwachting is dat de varkensvleesimport in 2019 op 300.000 ton uitkomt, wat 16% van de totale Chinese varkensvleesimport in 2018 is. Dit gegeven is echter wel afhankelijk van de snelheid waarmee de Afrikaanse varkenspest zich verder gaat verspreiden.

Varkenscrisis
Dit komt de VS overigens niet slecht uit, want in het land heerst een ware 'varkenscrisis'. Het land weet zijn varkensvlees maar niet kwijt te raken en de export verloopt met horten en stoten. Dit had tevens te maken met de handelsoorlog, omdat de export naar China hierdoor halveerde. Dat had uiteindelijk zelfs tot gevolg dat de varkensprijs in het eerste kwartaal van het jaar op het laagste niveau in 20 jaar tijd stond. De situatie zorgde er eveneens voor dat fastfoodketen McDonald's de bacon gratis weggaf. 

Daarentegen laten de Amerikaanse varkensprijzen nu duidelijk een ander beeld zien. Sinds het moment dat China begonnen is met het importeren van varkensvlees uit de VS, laat de varkensprijs een behoorlijke stijging zien. Deze steeg tussen woensdag 6 maart en vrijdag 22 maart van $0,99 naar $1,55 per kilo (karkasgewicht).

Varkensstapel daalt
Volgens verschillende analisten zal de Chinese varkensstapel in 2019 met circa 30% dalen. Dat zou betekenen dat er ongeveer 16 miljoen ton extra moet worden geïmporteerd om de huidige aanvoer van varkensvlees in stand te houden. Het is daarnaast aannemelijk dat de varkensprijzen in Europa ook nog gaan reageren op de toegenomen import vanuit China, al is het nog maar de vraag wanneer dat gaat gebeuren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden