Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China trekt portemonnee voor varkensproductie

26 Maart 2019 - Tim Roetman - 5 reacties

De Chinese overheid dringt er bij de lokale overheden op aan om subsidies uit te geven aan varkenshouders. Het doel is om de varkensproductie in het land, welke door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest behoorlijk is gekrompen, in stand te houden.

Dat de varkensproductie in China onder druk staat, is bekend. De totale varkensstapel kwam over februari fors lager uit dan in dezelfde maand 1 jaar eerder en ook de zeugenstapel liet een flinke daling zien. Dit heeft voornamelijk te maken te maken met de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Om de varkensproductie in het land op peil te houden, heeft de Chinese overheid besloten om subsidies te verstrekken. Die zullen voor een groot deel aan zeugenhouders worden verstrekt, met name omdat zij bepalen hoeveel varkens er maximaal gehouden kunnen worden. Over de hoogte van de subsidies is niets bekendgemaakt.

Spagaat
De Chinese overheid bevindt zich, wat betreft Afrikaanse varkenspest, in een spreekwoordelijke spagaat. Enerzijds wil het land de verspreiding van de dierziekte namelijk zo snel mogelijk tegengaan, maar anderzijds moet ook de varkensproductie hoog blijven. Deze 2 zaken bijten elkaar nog weleens.

De maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen, zorgen er tegelijkertijd voor dat er beperkingen ontstaan bij de productie en bij de slachterijen; denk aan transportverboden en het ruimen van varkens. Dit verstoort de varkenshandel en zorgt er tevens voor dat de kostprijs stijgt, waardoor er druk ontstaat op de marges van de varkenshouders en de slachterijen.

Regels
De grote Europese varkenslanden houden de situatie in China goed in de gaten, en hebben het land gevraagd om de regels van de World Health Organisation na te leven. Dit houdt in dat er niet alleen wordt gekeken of een land kampt met de dierziekte, maar ook of de dierziekte alleen onder wilde zwijnen heerst. Is dat het geval, dan kan het land eventueel alsnog varkensvlees exporteren. Op deze manier hopen de Europese landen dat China de importban op vlees uit bijvoorbeeld België opheft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jan-Willem 26 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881798/china-trekt-portemonnee-voor-varkensproductie]China trekt portemonnee voor varkensproductie[/url]
Dan kunnen ze binnenkort hun AVP vaccin gaan testen.
26 Maart 2019
China gaat ook al een recordhoeveelheid varkensvlees uit de VS importeren.
levertje 26 Maart 2019
Voor Europa is de afstand tot China ongunstig. Heeft Amerika een voordeel bij ondanks importheffing op varkensvlees.
down under 26 Maart 2019
levertje schreef:
Voor Europa is de afstand tot China ongunstig. Heeft Amerika een voordeel bij ondanks importheffing op varkensvlees.
BS Bull Shit levertje.
Afstand VS of EU tot China is tiende van centen werk.
Piek 26 Maart 2019
De totale kostprijs van Amerikaans vlees is lager. Wil je mee kunnen en profiteren van situaties als in Azië dan moet je een concurrerende kostprijs hebben. Afstand is volgens mij niet groter van vs naar China.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden