Shutterstock

Inside Varkens

Hogere varkensprijs laat nog even op zich wachten

26 April 2019 - Wouter Baan

De varkensmarkt zit in een fase die gekenmerkt wordt door uitval van slachtdagen. Hierdoor is er nog geen ruimte voor hogere varkensprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de uitval van slachtdagen rond Pasen is het varkensaanbod tijdelijk wat groter. De Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) bleef woensdag 24 april zodoende voor de tweede week op rij steken op €1,73 per kilo. Met uitzondering van Compaxo, die de notering met €0,03 tot €1,58 per kilo verlaagde, lieten de Europese slachterijen de prijzen deze week ongemoeid.

Varkens blijven gevraagd
De Internetbeurs pluste vrijdag 26 april wel met €0,01 tot €1,80 per kilo, waarbij alle 13 partijen werden verhandeld. Dit onderstreept de positieve ondertoon, zoals die ook door de Nederlandse handelaren wordt ervaren. Hoewel in Duitsland volgende week opnieuw 1 slachtdag (woensdag 1 mei) uitvalt, is het varkensaanbod niet per se ruim. Ook het Nederlandse aanbod kan vrij gemakkelijk worden geplaatst. 

De onveranderde varkensprijzen geven de vleesverwerkers de tijd om op adem te komen. De verwachting is dat de prijzen binnen enkele weken de weg naar boven hervatten. Vanwege de lagere aanvoer van grondstof hebben sommige vleesverwerkers de productie wat teruggeschroefd. De weerstand tegen de hogere varkensprijzen blijft, al is het vleesaanbod te krap om een vuist te kunnen maken.

Hogere prijzen kwestie van tijd
Ondertussen zijn de fikse prijsstijgingen landelijk nieuws geworden, want diverse Nederlandse media schreven erover. Dit kan soms een teken zijn dat een ommekeer van het sentiment op de loer ligt. Of dat ook voor de komende periode opgaat, is de grote vraag. De Chinese vraag naar vlees hapert enigszins in die zin dat niet alle onderdelen (hammen en middel) meer gevraagd zijn en ook de prijzen in de nieuwe contracten onder druk staan. Het aanbod in Noordwest-Europa blijft op korte termijn naar verwachting krap.

Voor een volgende prijsverhoging is het echter nog minimaal 1 week te vroeg. De DCA Beursprijs 2.0 blijft zodoende staan op €1,65 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,34 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden